Keisčiausios ir beprotiškiausios programavimo kalbos – kai praktiškumas prasilenkia su absurdiškumu (kodo pavyzdžiai)  (3)

Bet kuris, kažkiek susidūręs su programavimu, žino tokias populiarias kalbas kaip HTML, PHP, CSS, Java ir pan., tačiau šios beprotiškiausios kalbos viršija bet kokią fantaziją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien egzistuoja šimtai programavimo kalbų, tačiau tik maža dalis profesionaliai vartojamos.

Dauguma likusių kalbų yra ezoterinės kalbos, kartais vadinamos „esolangais“. Skirtingai nuo praktinių programavimo kalbų, „esolangai“ nėra orientuoti į lengvesnės ar efektyvesnės kodavimo struktūros kūrimą.

Vietoj to, daugelis „esolangų“ yra kuriami kaip praktiniai pokštai ar būdai mesti iššūkį juos naudojantiems programuotojams.

1. LOLCODE

LOLCODE kalba yra viena iš populiariausių „esolangų“ programuotojų bendruomenėje.

Kalba buvo grindžiama „lolcat“ ir „lolspeak“ memų kultūros sampratomis. Populiariuose „lolcat“ memuose dažnai pateikiamas katės vaizdas su užrašu, kuriame yra tikslingos rašybos ir gramatikos klaidos.

Naudojant LOLCODE, kalbos sintaksė atspindi „lolspeak“ žodį su kvailomis teksto santrumpomis ir gramatinėmis klaidomis.

Pvz., norint deklaruoti ir priskirti kintamojo vertę, raktinis žodis yra „I HAS A“, po kurio pateikiamas kintamojo pavadinimas, po kurio nurodoma „ITZ“ ir jo vertė (pvz. .: I HAS A VAR ITZ 15).

Be LOLCODE sintaksės, dar viena pastebima savybė yra LOLCODE skirtingų kintamųjų tipų atvaizdavimas. Simbolių eilutės (stringai) vadinami YARN, sveikasis skaičius (integer) yra „NUMBR“, skaičius su kableliu (float) yra „NUMBAR“, o loginė vertė (boolean) yra „TROOF“.

 

LOLCODE tai pat naudoja teksto simbolių šypsenėles - :). Pavyzdžiui, „:)“ galima naudoti kuriant naują eilutę, „:>“ reiškia skirtuką (tab) ir kt.

Tai tik keli ekscentriški „LOLCODE“ bruožai, dėl kurių ji tapo mėgstama „esolango“ entuziastų kalba.

2. „Omgrofl“

„Omgrofl“ yra labai panaši į „LOLCODE“, tačiau daugiau dėmesio skiriama teksto santrumpų naudojimui.

„Omgrofl“ reiškia „oh my gosh rolling on the floor laughing“ (raitysis iš juoko ant grindų) – tai akronimų „omg“ ir „rofl“ derinys. Visos „Omgrofl“ komandos taip pat sudarytos iš panašių įprastų interneto žargono žodžių.

Pavyzdžiui, norint sukurti kintamuosius naudojant „Omgrofl“, kintamasis turi būti parašytas „lol“ (laughing out loud) variantu, pvz., lol, lool, loool ir kt. Norėdami priskirti kintamajam vertę, pridėkite prie savo „lol“ kintamojo pavadinimą su „iz“ ir kintamojo verte (pvz .: lol iz 15).

Vietoj sąlyginių „if“ teiginių naudojama „wtf“. Lyginant išraiškas sąlyginėje sąlygoje, naudojami „iz uber“ tikrinimai, kurie yra mažesni ar didesni už išraiškas, „iz liek“ tikrina, ar nėra lygių išraiškų, ir „nope“ gali būti naudojama sąlygai anuliuoti.

 

Ciklų (loop) kontekste „Omgrofl“ naudoja komandą „rtfm“ (read the flipping manual), kad pradėtumėte ciklą, o „brb“ (sutrumpinimas - „be right back“) ciklo užbaigimui.

Kitos „Omgrofl“ komandos naudoja tą patį modelį, naudodamos įvairius žargoninius žodžius, kad perduotų skirtingas instrukcijas.

Tęsinys kiame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(35)
(12)
(23)

Komentarai (3)