„YouTube“ 3 metų jubiliejus: kaip viskas prasidėjo (Video)  (5)

Kompanija „YouTube“ švenčia trejų metų jubiliejų – nors pati svetainė pristatyta anksčiau, tačiau tikrasis kompanijos gimtadienis laikomas tada, kai kompanija „Google“ įsigijo populiarią videomedžiagos svetainę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu svetainėje peržiūrimi milijonai vaizdo klipų: nors didžioji dauguma vaizdo klipų - apiе „dainuojančias kates“ ir „šokančius paauglius“, vis dėl to milijardas peržiūrų per dieną yra nemažas pasiekimas per tris gyvavimo metus. Reikia pripažinti, jog „YouTube“ per trumpą laiką nuėjo ilgą kelią.

„YouTube“: pradžia

„YouTube“ į šaltą ir painų gyvenimą atėjo 2005 metų balandžio mėnesį. Tuo metu svetainėje buvo parodytas pirmasis vaizdo klipas – atvira ir įtraukianti dramblių diskusija. Vienas iš vaikinų, nusifilmavusių šiame vaizdo klipe, buvo Jawed Karim: jis irgi prisidėjo prie „YouTube“ įkūrimo.

Pasakojama, jog Jawed Karim bei du jo draugai susitiko dirbdami „PayPal“. Vienas jų netgi sukūrė „PayPal“ logotipą. Taip jau sutapo, jog trys draugai - Jawed Karim, Steve Chen ir Chad Hurley – pastebėjo, kaip sunku išplatinti vaizdo medžiagą. Taip jiems ir kilo idėja sukurti svetainę, kurioje galima greitai ir nesunkiai patalpinti atsitiktinius vaizdo klipus.

Tiesa, paties Jawed Karim dalyvavimas svetainės kūrime yra ginčytinas - 2006 metais laikraštyje „Time“ pasakojamoje istorijoje nurodoma, kad jo dalyvavimas kompanijos kūrime buvo labai minimalus. Tuo tarpu pats Jawed Karim tvirtino, kad pradinė idėja kilo kaip tik jam. 

„YouTube“ - pasimatymams?

Kad ir kaip ten bebūtų, tačiau pradinė idėja nebuvo tokia, kokios jūs tikitės. Pradinis „YouTube“ tikslas buvo sukurti videomedžiagos svetainės „HOTorNOT.com“ versiją.

Ankstyvoje „YouTube“ svetainės versijoje buvo įtraukti tokie skyriai kaip „Lytis" bei „Ieškomų asmenų lytis bei amžius". Nereikia nė sakyti, kad tai nesitęsė ilgai.

Per keletą mėnesių „YouTube“ evoliucionavo į vaizdo įrašų mišinį, kurį žmonės įkėlė į svetainę. Prie tokio pažįstamo logotipo netrukus atsirado šūkis „Jūsų skaitmeninių vaizdo klipų talpykla“ ir portalas pamažu virto tokiu, kokį mes matome dabar.

Ateina „Google“

Nuo starto nepraėjus nei metams - 2005 metų lapkričio mėnesį buvo oficialiai paskelbta apie „YouTube“ kompanijos formavimą ir investuotojai pradėjo šiai veiklai skirti milijonus dolerių. Gruodžio mėnesį kompanija pasauliui atvėrė savo duris ir nepraėjus nei metams įžengė „Google“.

2006 metų spalio mėnesį kompanija „Google“ paskelbė, kad už „YouTube“ ketina sumokėti 1,65 milijardus dolerių – tai kol kas brangiausias paieškų gigantės pirkinys. Na ir po šio milžiniško pirkimo-pardavimo sandorio „YouTube“ perėjo į naują gyvavimo etapą ir tai nuo to laiko skaitoma svetainės tikruoju gimtadieniu.

Tuometiniuose laikraščiuose pasirodė tokios žinutės: „Kompanija „Google“ ieško sau antrosios veiklos. Tačiau antrajai veiklai reikia didesnės saugyklos ir apdorojimo galios“.

„YouTube“ istorija vaizdo klipuose

Apie „YouTube“ triumfą, bandymus ir vargus galima kalbėti visą dieną. Tačiau prisimenant įkūrimo istoriją, geriausia peržvelgti pačių įkūrėjų atsiminimus, kurie sukelti į atskirą vaizdo klipą „Svetainės „YouTube“ sukūrimas“:

Jame vaizduojami pirmųjų kompanijos metų atsiminimai ir perėjimas į kompaniją „Google“.

Kanzaso Valstybinio universiteto antropologijos klasė sukūrė „Svetainės „YouTube“ istoriją“, vaizduojančią pirmuosius dvejus „YouTube“ metus:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: