NASA kuria GPS sistemą darbui Mėnulyje: skelbiamos neįtikėtinos veikimo detalės  ()

Naujoji navigacijos sistema padės astronautams ir Mėnulio mašinoms geriau orientuotis palydovo paviršiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai treniruoja dirbtinį intelektą (DI), kad jis galėtų panaudoti Mėnulio paviršiaus ypatybes ir padėti žmonėms ir erdvėlaiviams judėti Mėnulyje. DI palygins jo paviršiaus vaizdus su esamais topografiniais Mėnulio žemėlapiais, kad tiksliai nustatytų vietą 9 metrų atstumu. Ši navigacinė sistema veiks kaip atsarginė, kai alternatyvūs navigacijos metodai, priklausantys nuo ryšio kanalų, neveiks tinkamai, rašo „Express".

Dabar NASA mokslininkai dirba su kitomis kosmoso agentūromis, kad sukurtų ryšio ir navigacijos sistemą Mėnulyje, vadinamą „LunaNet". Ši sistema naudos Mėnulio nusileidimo įrenginį kaip bazinę stotį ir per orbitą skriejančių palydovų tinklą perduos duomenis atgal į Žemę. Tai bus ne tik ryšio, bet ir sistema, padėsianti judėti Mėnulio paviršiuje tiek astronautams, tiek Mėnulio automobiliams.

 

Tačiau, pasak Alvino Yu iš NASA „Goddard Space Flight Center", astronautams ir mėnuleigiams taip pat gali prireikti atsarginių navigacijos sistemų, kai ryšys su „LunaNet" nebegalimas. Čia į pagalbą ateis dirbtinis intelektas.

Kad dirbtinis intelektas padėtų tiksliau nustatyti koordinates Mėnulyje ir po jį naršyti, DI reikia išmokyti. Tam Alvinas Yu nusprendė panaudoti duomenis iš Mėnulio žvalgybos orbiterio (LRO), galinčio išmatuoti Mėnulio paviršiaus nuolydžius bei nelygumus ir pagal tai sukurti didelės raiškos topografinius žemėlapius.

 

„DI galės palyginti Mėnulyje esančius objektus, kuriuos matys astronautai ir Mėnulio marsaeigiai, su orbitoje esančių palydovų vaizdais. Dėl to jis galės pateikti tiksliausią bet kurios konkrečios Mėnulio paviršiaus vietos padėties informaciją", - sako A. Yu.

Pasak mokslininko, tai panašu į tai, kada Žemėje bandote nustatyti savo vietą tyrinėdami horizontą ir aplinkinius orientyrus. A. Yu daro prielaidą, jog navigacijos sistemos tikslumas bus maždaug 9 metrai. Mokslininkas siūlo panašią GPS sistemą ateityje naudoti ir Marse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()