„Tai labai paslaptingas įvykis.“ Netikėta žinia. Kažkas smogė kosminiams teleskopams  ()

Mažiausiai tris pastarąsias savaites įsilaužėliai taikėsi į didelius teleskopus Havajuose ir Čilėje, todėl mokslininkai buvo priversti laikinai sustabdyti dešimties observatorijų eksploataciją. Kai kuriose kitose taip pat buvo išjungtos nuotolinės operacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai paslaptingas įvykis, dėl kurio mokslininkai ieško atsakymų, praneša „Science“, jau nekalbant apie motyvą. Kodėl kas nors tyčia bandytų nutraukti astronominius tyrimus?

Sustabdymas jau nutraukė daugybę tarptautinių projektų, įskaitant daktaro disertacijas ir kitus darbus. Sutrikę mokslininkai dabar lenktyniauja ieškodami būdų, kaip sustiprinti kibernetinį saugumą ir atnaujinti stebėjimus.

O daugeliui tyrimų gali būti jau per vėlu. Nemažai stebėjimų yra griežtai suplanuoti, todėl mokslininkai turi siaurus laiko langus, kai kurie jų jau užsidarė.

Kibernetinių išpuolių mastas glumina. Šį mėnesį federalinės paramos tyrimų laboratorija NOIRLab paskelbė, kad jos teleskopas „Gemini North“ Havajuose buvo uždarytas dėl „kibernetinio incidento“. Jo dvynys -  teleskopas „Gemini South“ šiek tiek vėliau.

Po savaitės NOIRLab atkirto astronomams galimybę nuotoliniu būdu pasiekti dar vieno teleskopų tinklo, vadinamo Vidutinio masto observatorijomis Čilėje, valdiklius. Dar aštuoni šalies teleskopai taip pat turėjo sustabdyti savo veiklą.

 

Paslaptinga, NOIRLab atsisakė detalizuoti kibernetinės atakos pobūdį arba paaiškinti, ar užpuolikai prašė išpirkos.

Nuo to laiko NOIRLab pasiūlė išsiųsti absolventų komandą į Čilę, tikėdamasi atnaujinti asmeninius stebėjimus.

Kiti abejojo, ar įsilaužėliai išvis žino, ką daro.

Gana didelė tikimybė, kad užpuolikas net nežino, kad puola observatoriją“, – „Science“ sakė Vonas Welchas, išėjęs į pensiją NSF kibernetinio saugumo kompetencijos centro vadovas.

 

Tai neįprasta situacija astronomams, nes kibernetinės atakos paprastai nėra įtrauktos į jų pareigų aprašymą. Tačiau incidentas greičiausiai taps motyvacija kreipti į tai dėmesį.

„Kai žmonės klaus: „O, kur duomenys? Tada turėsiu pasakyti: na, aš neturiu jokių duomenų, nes įsilaužėlis sugadino kompiuterį,“ – sakė „Science“ Arizonos valstijos universiteto astronomijos doktorantas Luisas Welbanksas, naudojantis antžeminius stebėjimus egzoplanetų atmosferoms tirti, - „nežinau, ar koks įdarbinimo komitetas tam pritartų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(6)
(8)
(-2)

Komentarai ()