Identifikuotas genas lemiantis širdies ir inkstų ligas  (0)

Atrodo, jog naujų genų atradimo maratonas tęsiasi. Šį kartą aptiktas genas, kuris įtakoja širdies dydį bei stipriai didina širdies priepuolių riziką. Negana to, lygiagrečiai šiam tyrimui, buvo atrastas dar vienas genas, kuris gali lemti inkstų uždegimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį mėnesį žurnalo „Nature genetics“ publikuotame straipsnyje mokslininkai aiškina, jog genas, pavadintas Ogn (angl. „osteoglycin“), svarbus širdies augimo reguliavimui. Iki šiol buvo manoma, jog Ogn genas yra visai nesusijęs su širdies funkcijomis. Spėjama, jog kartais šis genas gali elgtis neįprastai, taip sukeldamas neįprastą širdies augimą.

Mokslininkai tikisi, jog supratus, kaip tokia, didesnė nei įprastai, širdis yra įtakojama Ogn geno, leis jiems sukurti priemones, galinčias kovoti su aukštu kraujospūdžiu, nutukimu bei diabetu. Nėra abejonės, jog toks keistas širdies augimas yra paveiktas genetinių faktorių bei išorinių stimulų.

Jau žinoma, jog Ogn reguliuoja kairioje širdies pusėje esančio kraujo pumpavimo mechanizmo augimą. Šis mechanizmas yra pagrindinis faktorius įtakojantis įvairias širdies ligas. Kai žmogus turi didesnę širdį, jam reikia daugiau deguonies, o kai jo gauna nepakankamai, žmogui gali kilti dusulys ar širdies priepuolis.

Mokslinius tyrimus finansavo britų Širdies Fondas ir Jungtinės Karalystės Sveikatos departamentas.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: