Sekvenuojamas pandos genomas  (6)

Kardifo (Cardiff, UK) universitetas ėmėsi svarbaus projekto, kuris, tikimasi prisidės prie nykstančios pandų rūšies išsaugojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pandos ne tik gražūs gyvūnai, jos dažnai vadinamos „gyvomis fosilijomis“, mat mokslininkai teigia, jog jų protėviai egzistavo net prieš 8 milijonus metų Kinijoje . Kardifo universiteto profesorius Mike Bruford mano, jog pandų rūšies nykimas, susijęs ne dėl gentinio nesugebėjimo prisitaikyti, o tiesiogiai dėl žmonių veiksmų pastariesiems gyvūnams.

Milžiniškas pandos genomas yra beveik tokio pat dydžio kaip ir žmogaus, turintis 20,000-30,000 genų. Genetiniai tyrimai rodo, jog pandoms artimiausi, genetiškai panašūs gyvūnai yra lokiai. Anksčiau buvo manoma, jog tai - meškėnai.

Kardifo universiteto profesorius apie projektą, kuris laikomas tarptautiniu, mano, jog jo pagalba mokslininkams pavyks geriau suprasti pandų genetinį veikimą unikaliai šių gyvūnų adaptacijai. Taip pat galima tikėtis daug informacijos, aiškinančios šios rūšies evoliucinę istoriją.

Vis daugiau įvairių gyvūnų rūšių laikomos nykstančiomis. Svarbu suprasti, kodėl taip nutinka ir bandyti tam užkirsti kelią. Tokių projektų, kaip Pandos genomo sekvenavimas (eilės nustatymas, angl. sequencing), bei analizė, ateityje turėtų tik daugėti.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: