Kaip išsirinkti geriausią veiksmo kamerą už mažiau nei 70 eurų ir kuo ji skirsis nuo brangiausių ir garsiausių analogų  (2)

Veiksmo kameros šiais laikais yra labai populiarios. Net jei nesiruošiate kurti profesionalių vaizdo įrašų ir jų dalintis kurioje nors populiarioje platformoje, smagu, kai kelionių prisiminimai užfiksuoti aukštos kokybės vaizdo įraše. Nors rinkoje karaliauja itin brangios veiksmo kameros, gerą įrenginį galima įsigyti ir už mažiau nei 70 eurų, jei tik leisitės į paieškas Kinijos rinkoje. Bet kaip išsirinkti gerą veiksmo kamerą? Į ką reikia atkreipti dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praradimai

Visų pirma turėsite susitaikyti su keliais neišvengiamais praradimais. Jūsų veiksmo kamera, net jei įvairiose apžvalgose ji bus vadinama „GoPro“ žudike, nebus tokia gera kaip rinkos lyderiai jau vien todėl, kad yra labai pigi. Kas prarandama? Visų pirma, iš karto pastebėsite, kad jūsų kameros korpusas nėra labai tvirtas. Jei ieškote pigios veiksmo kameros, kuri nekainuoja nei 70 eurų, pamirškite apie atsparumą smūgiams, net jei gamintojas apie tai giriasi.

Pigi veiksmo kamera taip pat taip kokybiškai nesusidoros su prastu apšvietimu, gali turėti trumpiau laikančią bateriją, neturės garantijos, kuria lengva pasinaudoti. Visi šie trūkumai nėra labai svarbūs ir su jais turėsite susitaikyti. Visų kitų bruožų ieškoti reikėtų.

Raiška

Net ir tokia pigi kamera gali filmuoti 4K raiška. Tai labai svarbu, jei ketinate savo vaizdo įrašus montuoti specializuotomis programomis ir norite gražiausio vaizdo. Tačiau neapsigaukite – daugelis kamerų teigia, kad filmuoja 4K raiška, tačiau tai daro labai lėtai, kai kurios nesiūlo nei 20 kadrų per sekundę. Jei 4K raiška jums svarbi, rinkitės kamerą, kuri filmuoja bent 24 kadrų per sekundę greičių. Kai kurios net labai pigios kameros siūlo ir 30 kadrų per minutę greitį, filmuojant 4K raiška. Pavyzdžiui, „Elephone ELECAM Explorer S 4K“ šiuo metu kainuoja mažiau nei 36 eurus, tačiau turi silpnesnę bateriją ir tik vieną ekraną.

Kita vertus, labai gali būti, kad jums 4K raiškos tiesiog nereikia. Jei filmuojate sau, jums pakaks standartinės 1080p raiškos, tačiau būtinai rinkitės tą kamerą, kuri prie 1080p filmuoja 60 kadrų per sekundę greičiu. Taip įrašai atrodys skaldesni ir gražesni.

Visos veiksmo kameros gali ir fotografuoti. Čia didelių iliuzijų neturėkite – nuotraukos neatrodys labai gražios. Visgi, 12 MP atrodo kaip pigių kamerų standartas – jei jums fotografavimo galimybė yra svarbi, žemiau leistis nereikėtų.

Pavyzdžiui,  „Amkov AMK7000S“ 4K filmuoja vos 10 fps greičiu, bet daro 20 MP raiškos nuotraukas. Todėl šiuo atveju reikės rinktis ar svarbiau nuotraukos ar gražesnis vaizdas įrašuose. „MGCOOL Explorer 1S 4K“ žada ir 24 fps 4K raiškos vaizdo įrašus ir 20 MP nuotraukas.

Mechaninė kameros pusė

Kaip minėta, pigi veiksmo kamera nebus atspari smūgiams, tačiau yra ir dar keli bruožai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Visų pirma, baterija. Daugelis ekspertų jums patars jokiu būdu nepirkti kameros su integruota baterija. Jums reikia keičiamų, įkraunamų elementų. Geriausia, iš karto pasižiūrėkite, kad juos rastumėte prekyboje.

Keista tai, kad kai kurie gamintojai nenurodo, kad baterija yra keičiama. Pavyzdžiui, „Hawkeye Firefly 7S“ turi gerą keičiamą bateriją, bet gamintojas skelbime nurodo, kad ji - integruota. Nuotraukos išduoda tiesą. 

Veiksmo kamera turės bent vieną ekraną. Jis tarnaus kaip vaizdo ieškiklis ir nieko daugiau, todėl į jo raišką per daug dėmesio nekreipkite. Kitos kameros turi dar vieną ekraną priekyje, kuris parodo svarbiausią informaciją – kokia raiška filmuojama, kiek laiko, kokia baterijos būklė ir pan. Tai labai naudingas bruožas, jei ketinate filmuoti save. Jei ne – jūs šio mažo ekranėlio nenaudosite.

Greičiausiai jūsų kamera atkeliaus be atminties kortelės, tačiau vis tiek atkreipkite dėmesį, kokios didžiausios talpos kortelę jūsų išsirinktas įrenginys palaiko. Jei ji nesiekia bent 32 GB, tokios kameros rinktis nereikėtų.

Kai kurios iš šių kamerų parduodamos su pulteliu, kuris tvirtinamas prie riešo. Jį turi ir minėtas „Amkov AMK7000S“ įrenginys. Tai patogu, jei, pavyzdžiui, kamera bus pritvirtinta jums prie šalmo. Tačiau daugelis pultelio nepasiges – funkcijas nesunkiai galima kontroliuoti ir laikant įrenginį rankoje ar, jei tai įmanoma, programėle išmaniajame telefone.

Papildomos funkcijos

Štai čia ir atsiveria didžiausios veiksmo kameros panaudojimo galimybės. Visos šios kameros gali filmuoti, fotografuoti ir turi plačiakampį objektyvą, tačiau ne visos gali filmuoti dideliu greičius ar daryti vadinamus „Time lapse“ vaizdo įrašus.

Greitaeigės kameros leidžia kurti įspūdingus sulėtintus vaizdo įrašus. Veiksmo kameros, žinoma, to padaryti negali. Tačiau kai kurios filmuoja 720p ir 120 fps, o tai leidžia bent keturis kartus sulėtinti vaizdą.

„Time lapse“ – kita svarbi ir naudinga funkcija. Jos pagalba kamera kas nustatytą laiką (pusę sekundės ar rečiau) padarys nuotrauką ir viską sudės į vieną vaizdo įrašą. Taip galite užfiksuoti eismo srautus, besikeičiantį dangų, savo atliekamo darbo progresą ir pan.

„Wi-Fi“ funkcija padės kai kuriose situacijose. Jei norite savo kamerą valdyti per atstumą, „Wi-Fi“ funkcija yra būtina. Ji leis prie kameros prisijungti išmaniuoju telefonu, peržiūrėti nuotraukas, vaizdo įrašus, perjungti funkcijas. Tačiau daug priklauso ir nuo programėlės – dažnai nežinomų gamintojų programėlės nėra labai patogios.

Vaizdo stabilizavimo funkciją turi ne visos kameros. „Hawkeye Firefly 7S“ yra bene vienintelė pigi veiksmo kamera, turinti gerą vaizdo stabilizavimo funkciją. Ji padeda išlyginti einant, važiuojant dviračiu ar automobiliu sukeliamas vibracijas. Vaizdas iš karto tampa malonesnis akiai.

Galiausiai, pigi veiksmo kamera gali puikiai tarnauti ir kaip automobilinis vaizdo registratorius. Tam reikalinga įrašymo ant viršaus funkcija („Loop recording“), kad kortelė greitai neprisipildytų. Tiesa, labai dažnai trūksta laikiklio, kuris leistų kamerą patogiai ir tvirtai pakabinti automobilyje - gali tekti investuoti į laikiklį su siurbtuku.

Žinoma, pigios veiksmo kameros gali turėti ir kitų didelių privalumų: reguliuojamą baltos spalvos balansą, laikmatį, judesio daviklį ir t. t. Todėl turite nuspręsti, kas jums yra svarbiausia. Gerai tai, kad didžiąją dalį šių funkcijų turi beveik visos pigios veiksmo kameros.

Priedai

Jei jau nusprendėte pirkti pigią veiksmo kamerą, labai gali būti, kad nenorite daug išleisti pirkdami priedus. Todėl reikėtų išsirinkti kamerą, kuri jų turi daug. Beveik visos pigios veiksmo kameros turi neperšlampamą dėklą. Pravers ir kilpos kamerą tvirtinančios prie dviračio ar motociklo vairo, laikiklis su lipnia juostele ar sriegiais trikojui. Gali būti, kad dalis šių priedų nebus aukščiausios kokybės, todėl šiuo atveju daugiau yra geriau.

Jei kamerą ketinate naudoti su dronu, jums reikės ir papildomo kabelio. Nors jis pigus, nesinori jo užsakinėti papildomai, todėl pasitikrinkite, ar jūsų išsirinkta kamera jį turi.

Jei ketinate kamerą dažnai laikyti rankoje, iš karto nusipirkite rankinį laikiklį ar mažą trikojį. Taip laikyti veiksmo kamerą bus daug patogiau – nei vieno iš šių dalykų rinkiniuose nerasite.

Apibendrinimas

Daugybė Kinijos rinkos mums siūlomų veiksmo kamerų yra labai panašios ir skiriasi visai nedaug. Todėl rinktis teks iš detalių. Jei jums svarbi 4K raiška, reikėtų paieškoti kameros, kuri ja filmuoja bent 24 fps. Jei jums reikia gerų nuotraukų, ieškokite aukštesnio megapikselių skaičiaus ir geresnio jutiklio. Atkreipkite dėmesį ir į objektyvo kampą - vieniems labiau patinka galaustesnis 120 laipsnių objektyvas, o kiti nori 170 laipsnių.

Labai svarbios ir papildomos funkcijos. „Wi-Fi“ galimybė palengvins kameros valdymą, tačiau programėlės dažnai būna netobulos, todėl tikrai pagalvokite, ar norite atmesti vieną kamerą vien todėl, kad ji „Wi-Fi“ galimybės neturi. Sulėtinto vaizdo ir „Time lapse“ taip pat yra naudingos, bet naudojamos retai.

Galiausiai, visada atkreipkite dėmesį į kartu parduodamus priedus. Jie yra būtini, norint išnaudoti visas kameros galimybes. Tarp jų nebus patogios rankenos ir trikojo, tačiau gali būti daugybė kitų naudingų laikiklių.

Iš straipsnyje paminėtų kamerų, sprendžiant pagal skelbimuose pateikiamą informaciją, geriausia yra „Hawkeye Firefly 7S“, tačiau daug įrenginių turi panašius parametrus. Reikia tik pasistengti paieškoti tokio, kuris geriausiai atitinka jūsų poreikius ir nepasimesti reklaminėse kalbose skelbimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(16)
(28)

Komentarai (2)