[Žinios trumpai] Šveicarija per 14 metų ir už 2 milijardus eurų pastatė milžinišką akumuliatorių iš vandens: veikia puikiai, ir gali aprūpinti elektra iki 900 000 namų!  (13)

Liepos 1 dieną Šveicarijoje įjungta ypatinga vandens baterija, galinti sukaupti energijos, prilygstančios 400 000 elektromobilių akumuliatorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Požeminė vandens baterija buvo sukurta rausiant urvus Šveicarijos Valė kantone.

Galimybė kaupti didelius hidroenergijos kiekius Šveicarijai yra labai svarbi žengiant į švarios energetikos amžių - ši baterija atliks svarbų vaidmenį stabilizuojant maitinimo šaltinius Šveicarijoje ir Europoje.

Kas yra vandens baterija?

Vandens baterija yra hidroakumuliacinė elektrinė - jums turėtų būti pažįstamas Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės pavyzdys. Iš esmės, tai yra hidroelektrinės rūšis, kuri veikia ne nuo natūralių procesų (upės tėkmės, bangų), o nuo perpumpuoto vandens tekėjimo žemyn.

Hidroakumuliacinė jėgaine gali kaupti elektros energijos perteklių, pumpuodama vandenį iš apatinio rezervuaro į viršutinį - galima sakyti, kad taip vandens baterija yra įkraunama.

Kai prireikia energijos, vandens srautas paleidžiamas žemyn ir pakeliui suka turbiną, kuri gamina elektrą.

Vandens baterijos yra ypač naudingos kaupiant perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją, nes saulė šviečia ryškiausiai ir vėjas pučia stipriausiai ne tada, kai žmonėms reikia daugiausiai energijos. Didelės hidroelektrinės energiją gamina nuolat, net tada, kai jos tiek nereikia. Būtų gerai tą energiją sukaupti ir efektyviai panaudoti. Kruonio hidroelektrinė kaupia perteklinę Kauno hidroelektrinės energiją.

Kodėl Šveicarija pastatė didžiulę vandens bateriją?

Bendrovės „Nant de Drance“ Šveicarijoje pastatytos hidroakumuliacinės elektrinės galia siekia 900 MW - to pakanka 900 000 namų aprūpinimui.

 

Tikimasi, kad vandens baterija, kurios talpa yra 20 milijonų kWh , atliks svarbų vaidmenį stabilizuojant Šveicarijos ir Europos energijos tinklus. Didelės paklausos laikotarpiais, pvz., karščio bangomis, akumuliatorius gali sumažinti tinklo perkrovos tikimybę.

Baterija yra 600 metrų gylyje po žeme. Jos statybos truko 14 metų. Kuriant elektrinę, po Alpėmis reikėjo iškasti 18 kilometrų inžinerinių tunelių. Jie leido į kalną gabenti statybines medžiagas ir modulinius pastatus.

Elektrinės centre yra didžiulis beveik 200 metrų ilgio ir 32 metrų pločio mašinų skyrius, kuriame - turbinos, valdymo įrenginiai ir kiti technologiniai objektai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: