Lenkijoje grėsmingas perspėjimas: gali būti atjungta elektra ir net šildymas  ()

Šią žiemą Lenkijai gali grėsti ne tik elektros energijos, bet ir šildymo tiekimo nutraukimas. Rizika auga dėl pasenusios energetikos sistemos ir pavojaus, jog Rusija keršys už naftos embargą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Jokūbas Vychas, teisininkas, žurnalistas, mokslinio tinklalapio „Energetyka24" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas, rašo  „Wirtualna Polska".

Pasak jo, nors energijos kainos Lenkijos namų ūkiams 2023 metams yra įšaldytos, tai nereiškia, kad lenkai neturės problemų, susijusių su energetikos sistemos funkcionavimu.

Jokūbas Vychas paaiškino, kad dėl sezono orų į tinklą patenka žymiai mažiau energijos, pagamintos iš atsinaujinančių šaltinių, o tai verčia labiau apkrauti tradicines jėgaines.

„Jau dabar matome, kas darosi Vokietijos ir kitų Vakarų šalių energetikos sistemose. Atsinaujinantys energijos šaltiniai neveikia dėl oro sąlygų. Jiems kyla didelės problemos dėl vėjo trūkumo ir debesuotumo", – sakė lenkų ekspertas.

Jis pridūrė, kad galimi Rusijos veiksmai destabilizuojant energetikos sistemą ir Lenkijos elektrinių būklę -papildomos rizikos, į kurias reikėtų atsižvelgti.

„Rusijos sabotažo šmėkla, reaguojant į Rusijos naftos embargą, taip pat šmėžuoja", – sakė J. Vychas.

Ekspertas taip pat atkreipė dėmesį, jog Lenkija turi „pasenusią elektros sistemą, senas elektrines". Anot jo, jau 70 agregatų Lenkijoje turėjo būti keičiami naujais, tačiau jie vis dar veikia ir „gedimo rizika didėja".

 

„Šie veiksniai pablogintų mūsų energetinę situaciją. Tai elektros energijos tiekimo nutraukimas, taip pat elektros stygius", – perspėjo energetikas.

Teigiama, kad Lenkijos elektros tinklai kuria programėlę, kuri parodys, kada būtų galima naudoti daug energijos vartojančius prietaisus, tokius kaip skalbimo mašina, dulkių siurblys ar lygintuvas. Verslas mokės didesnes elektros kainas, kurios, kai kurių Lenkijos politikų nuomone, gali sukelti bankrotų bangą ir didinti pavojų darbo vietoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(17)
(-14)

Komentarai ()