3 TWh žaliosios elektros energijos per metus. Užtikrins 1/4 Lietuvos poreikio  ()

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ vysto pirmąjį jūrinio vėjo elektrinių parką Baltijos šalyse, kuris vadinsis „Curonian Nord“. Šis Lietuvos energetikai ypatingai svarbus projektas pavadintas kuršių genties garbei, kuri kadaise gyveno prie Baltijos jūros krantų. Pavadinimas taip pat siejamas su vienu gražiausių ir unikaliausių Lietuvos ir regiono vietų – Kuršių nerija.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© PTNorbert (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/windmill-offshore-power-generation-3714863/

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-11 3 TWh žaliosios elektros energijos per metus. Užtikrins 1/4 Lietuvos poreikio  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jūrinio vėjo technologijų vystymas yra strategiškai svarbus siekiant energetikos sektoriaus transformacijos visame pasaulyje, Lietuvoje šios technologijos taip pat turi didžiulį potencialą. Projektas „Curonian Nord“ reikšmingai prisidės prie šalies žaliosios energetikos sektoriaus ateities. Šis jūrinio vėjo elektrinių projektas taip pat prisidės prie mūsų pagrindinio siekio sukurti 100 proc. žalią ir saugią energetikos ekosistemą dabarties ir ateities kartoms“, – teigia „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Pasak jo, sėkmingas jūrinio vėjo projekto prie Lietuvos krantų įgyvendinimas yra šalies energetinės nepriklausomybės pamatas. Šio projekto dėka ženkliai išaugusi vietinės elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių panaikins priklausomybę nuo elektros energijos importo, skatins regiono transformaciją į tvarų žaliosios energetikos centrą bei prisidės prie planų Baltijos šalis paversti energijos eksportuotojomis į Vidurio ir Vakarų Europą.

Projektas skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką, bus remiama vietos bendruomenių veikla

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 6,27€! El. dviratis, pompa, 10in1 šakotuvas, mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui, gręžimui ir kt. (Video)
2930 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzWolf BW-NEW TH5“ - 10in1 daugiafunkcis šakotuvas

2) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

3) „ANENG A3005“ - multimetras

4) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, be baterijos ir įkroviklio

5) „TUERBB T-AP66“ - belaidė pompa

6) „Honey Whale S6 Pro“ - 350W, 48V 15Ah el. dviratis

Išsamiau

Kaip teigia projekto vadovė Anne-Marie Roikjær, pirmieji Baltijos šalyse vystysime jūrinio vėjo kompetencijų centrą. „Su projektu susijusios reikšmingos investicijos ir naujos aukštos kvalifikacijos darbo vietos skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką“, – sako A. Roikjær.

Anot jos, Lietuvoje potencialiai kursis naujos įmonės, kurios teiks prekes ir paslaugas projektui, o tai kurs dar daugiau darbo vietų ir atvers galimybių verslui. Pajūrio regione yra viskas, ko reikia įkurti atsinaujinančios energijos tyrimų centrą, pritraukti partnerius iš universitetų bei mokslinių tyrimų ir plėtros institutų.

Pritraukiant privačius investuotojus į Lietuvą, kuriant naujas darbo vietas ir sudarant sandorius su vietos įmonėmis, jūrinio vėjo projektas atneš tiesioginę naudą ir pajūrio bendruomenėmis. Taip pat, „Ignitis renewables“ tiesiogiai rems jų veiklą.

 

„Projekto statybų metu bus ieškoma būdų kaip pagerinti bendruomenių gyvenimo kokybę, o pradėjus veikti jūrinio vėjo elektrinių parkui, mokėsime gamybos mokestį. Surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos pajūrio bendruomenių gyvenimo kokybei gerinti ir ekonomikai skatinti. Šiomis priemonėmis dabar ir ateityje darysime teigiamą poveikį aplinkai, supančiai vėjo elektrinių parką“, – sako projekto vadovė.

Dėmesys Baltijos jūros ekosistemos apsaugai

Lietuvoje vystant pirmąjį Baltijos šalyse jūrinio vėjo elektrinių parką, „Ignitis renewables“ įsipareigoja plėtoti žaliąją energetiką ir rūpintis aplinka. Atlikdama išsamų poveikio aplinkai vertinimą (PAV), bendrovė užtikrina, jog projektas prisidės prie Lietuvos energetikos tikslų įgyvendinimo ir prie Baltijos jūros ekosistemos apsaugos.

 

„Žalioji energetika yra glaudžiai susijusi su gamta ir jos išsaugojimu. Baltijos jūros ekosistemos apsauga yra vienas iš mūsų tvarumo strategijos tikslų. Siekdami užtikrinti pusiausvyrą tarp aplinkos apsaugos ir švarios elektros energijos gamybos, laikomės geriausių tarptautinių praktikų. Visais projekto vystymo etapais konsultuosimės su aukštos kvalifikacijos specialistais iš Lietuvos ir užsienio“, – teigia projekto vadovė A. Roikjær.

Ji pabrėžia, kad jūrinio vėjo elektrinių parkas ir jo jungties infrastruktūra bus projektuojami ir vystomi atsižvelgiant į visus teisės aktų reikalavimus, susijusius su aplinkos apsauga.

Apie „Curonian Nord“

Skaičiuojama, kad 700 megavatų (MW) vėjo elektrinių parkas Baltijos jūroje „Curonian Nord“ pagamins apie 3 teravatvalandes (TWh) žaliosios elektros energijos per metus, o tai užtikrins apie ketvirtadalį dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio.

 

Jūrinio vėjo parkui numatytos teritorijos plotas siekia apie 120 kvadratinių kilometrų, parko teritorija nuo pakrantės yra nutolusi mažiausiai 37 kilometrus, atstumas iki Klaipėdos jūrų uosto – apie 50 kilometrų. Galimas vėjo elektrinių skaičius sieks iki 55, galimas maksimalus jų aukštis – 350 metrų. Visi šie parametrai priklausys nuo tyrimų išvadų, poveikio aplinkai vertinimo, pasitelktų technologijų ir kitų sąlygų.

Pagal šiuo metu turimą informaciją, jūrinio vėjo elektrinių parko galia, vieta, atstumas nuo kranto ir gylis yra tinkami vėjo energetikos plėtrai ir atitinka Europoje veikiančių jūrinio vėjo elektrinių parkų projektų apimtis ir sąlygas.

Projektą vysto „Ignitis renewables“ su partneriu „Ocean Winds“. Daugiau informacijos apie projektą svetainėje curoniannord.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()