Didžiausias pasaulyje sintezės reaktorius paruoštas darbui. Kada bus gaunama neribota energija (Video)  ()

ITER termobranduoliniame reaktoriuje sumontuota paskutinė magnetinė ritė. Tačiau įrenginio paleidimo data buvo nukelta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pradžių buvo planuota, kad pirmieji pilni ITER (Tarptautinis termobranduolinis eksperimentinis reaktorius, International Thermonuclear Experimental Reactor), esančio Prancūzijoje, bandymai prasidės 2020 m.

Tačiau iškilo techninių sunkumų. Dabar tapo žinoma, kad tokamako tipo reaktorius, kuriame yra 19 masyvių magnetinių ričių, sujungtų keliuose toroidiniuose magnetuose, pradės savo darbą ne anksčiau kaip 2039 m., rašo „Live Science“.

Iki šiol ITER termobranduolinis reaktorius yra didžiausias įrenginys, skirtas gauti termobranduolinei energijai. Reaktoriaus tipas vadinamas tokamaku ir jis naudoja galingus magnetinius laukus labai karštai plazmai valdyti, kad būtų galima sukelti sintezę.

[EU+Kuponai] Tik nuo 7,48€! Puikūs žibintuvėliai, trimeriai, 8in1 šakotuvai, multimetrai, gruzdintuvės, 4in1 rinkinukai automobiliui ir kt. (Video)
2661 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ANENG A3006/Pro“ - multimetras

2) „Ultenic K10-E“ - karšto oro gruzdintuvė

3) „BlitzWolf BW-TH16“ - 8in1 šakotuvas (hubas)

4) „VIOLEWORKS“ - 1000W trimeris, su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

5) „Astrolux E1“ - mini žibintuvėliai

6) „POPDEER PD-E Pro“ - 4in1 daugiafunkcis rinkinukas automobiliui

Išsamiau

Šios sintezės metu išsiskiria didžiulis kiekis termobranduolinės energijos, kuri yra ne tik švari, tai yra, jos gamyba nepalieka radioaktyviųjų atliekų ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, bet ir beveik neribota.

Sintezė (arba termobranduolinė reakcija) vyksta žvaigždžių šerdyse (pvz., mūsų Saulėje), kai vandenilio atomai susijungdami virsta heliu. Šio proces metu išsiskiria energija bei šiluma. Dėl sintezės žvaigždės gyvena milijardus metų.

Tačiau termobranduolinė sintezė įmanoma tik esant labai aukštai temperatūrai, taip pat esant didžiuliam slėgiui. Žvaigždžių sąlygos Žemėje sunkiai atkuriamos, tačiau mokslininkai šiuo klausimu jau daro pažangą.

Sintezei palaikyti geriausiai tinka toro formos (kaip spurga su skyle) tokamako reaktorius. Labai karštą plazmą reaktoriaus viduje sulaiko stiprūs magnetiniai laukai. Bet plazmos temperatūra turi būti daug aukštesnė nei Saulės viduje, nes reaktoriai dirba mažesniu slėgiu. Saulės šerdyje temperatūra yra maždaug 15 milijonų laipsnių Celsijaus, o slėgis ten yra 340 milijardų kartų didesnis nei slėgis jūros lygyje Žemėje.

 

Plazmą kaitinti tokamake nesunku, tačiau sunkiau išlaikyti ją ilgą laiką, kad sintezė tęstųsi ir išsiskirtų galinga sintezės energija. Kita problema yra ta, kad sintezės reakcijai sukurti reikia daug energijos, o tai reiškia, kad fizikai dabar aktyviai dirba, kad iš jos gautų daug daugiau energijos, nei buvo panaudota sintezei sukurti.

35 šalių bendradarbiavimo produktas – ITER sintezės reaktoriuje pagaliau sumontuota paskutinė magnetinė ritė, kuri dabar yra sujungta su kitomis, o kartu jos yra sujungtos į keletą toroidinių magnetų, reikalingų itin karštai plazmai laikyti. Tačiau termobranduolinės energijos, kuri galėtų išgelbėti planetą nuo klimato krizės, gamyba prasidės tik 2039 m.

 

Didžiausias pasaulyje sintezės reaktorius turi galingiausią pasaulyje magnetą, leidžiantį generuoti magnetinį lauką, kuris yra 280 000 kartų stipresnis už Žemės magnetinį lauką.

Iš pradžių reaktoriaus statyba kainavo 5 milijardus dolerių ir jis turėjo būti paleistas 2020 metais. Tačiau dabar jos biudžetas viršijo 22 milijardus dolerių. Šios nenumatytos išlaidos, taip pat techniniai nesklandumai nukelia reaktoriaus darbą anksčiausiai tik po 15 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(4)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()