Europai nusispjauti ant rusiškų dujų?  (21)

Europa galbūt ir vartoja daugiau rusiškų gamtinių dujų, bet jeigu dujų tiekimas per Ukrainą būtų sustabdytas, ji nebūtų itin pažeidžiama, visų pirma, dėl naujų vamzdynų ir išskirtinai šiltos žiemos, apie tai informuoja „EUbusiness“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-06 Europai nusispjauti ant rusiškų dujų?  (21)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos intervencija į krizę Ukrainoje sukėlė susirūpinimą dėl galimo dujų tiekimo nutraukimo, nes didžioji dalis Rusijos dujų milžinės eksportuojamų dujų transportuojama per Ukrainą.

Dėl dujų kainų ginčų, kilusių tarp valstybės kontroliuojamos „Gazprom“ ir Ukrainos 2006 ir 2009 metais per patį viduržiemį, buvo nutrauktas dujų tiekimas į daugelį Rytų Europos šalių, kurios beveik visiškai priklausomos nuo rusiškų dujų. Tuomet dėl to šalo šalių gyventojai, buvo uždaromos gamyklos.

Tačiau šįmet, net jei ir būtų nutrauktas dujų tiekimas, per daug nerimo nekiltų, nes artėja šiltasis sezonas, be to Europoje ši žiema buvo šilčiausia per paskutinius šešerius metus, kas lėmė mažesnę dujų paklausą.

Pirmadienį dujų saugyklos buvo 48,8 proc. užpildytos, o tuo pačiu laikotarpiu prieš metus – tik 37 proc., teigia Europos didžiųjų tinklų operatorių asociacija „Gas Infrastructure Europe (GIE)“.

Pasak ekspertų, tokių apimčių užtektų maždaug šešioms savaitėms.

Be to, per Ukrainą, kuri nuolat dėl atsiskaitymų už dujas patiria sunkumų su „Gazprom“, tiekiama mažiau rusiškų dujų.

Galingiausias Rusijos ginklas – neveiksmingas

Anksčiau maždaug trys ketvirtadaliai rusiškų dujų buvo pumpuojama per Ukrainą kertančius vamzdynus. 2011 metais atidarius „Šiaurės srauto“ (Nord Stream) dujotiekį, šios apimtys sumažėjo beveik perpus. Dujotiekis, einantis Baltijos jūros dugnu, jungia Rusijos miestą Vyborgą ir Vokietijos Greifsvaldą. Pirmoji dujotiekio atšaka pradėjo veikti 2011 metų rudenį, antroji – po metų. Abiem dalimis per metus galima perpumpuoti iki 55 mlrd. kub. metrų dujų.

Rusiškų dujų tiekimas per Ukrainą dabar sudaro apie 15 proc. viso dujų suvartojimo Europoje.

„Dujų saugyklos beveik pilnos“, – teigė Vokietijos ekonomikos ministerijos atstovė. – Mes gerai pasiruošę bet kokiems galimiems dujų tiekimo trikdžiams“.

Prancūzijos pramonėje taip pat nejaučiama susirūpinimo dėl galimo dujų tiekimo nutraukimo.

„Mes nemanome, kad Rusija žengs tokį žingsnį“, – sakė vienas šaltinis.

„Galimas trumpalaikis dujų tiekimo Europai nutraukimas sukeltų rinkose nestabilumą kelioms savaitėms. Bet ilgalaikis tiekimo nutraukimas pakenktų pačiai Rusijai“, – sakė dujų analitikė Leslie Palti-Guman iš „Eurasia Group“.

Pasak jos, dujų tiekimo nutraukimo būtų galima tikėtis, jeigu konfliktas pasklistų po rytinę Ukrainą. Tačiau čia pat analitikė pastebi, kad užsitęsusi krizė pakenktų Rusijos finansams ne tik trumpuoju, bet ir ilguoju laikotarpiu, nes Europos šalys greičiausiai paspartintų savo planus diversifikuoti dujų tiekimą.

Nors Europa priklausoma nuo Rusijos dujų, „Rusija taip pat priklausoma nuo Europos, nes pagrindinę savo pajamų dalį ji surenka iš jos“, – sakė Vokietijos energetikos specialistė Claudia Kemfert.

2012 metais 57 proc. Rusijos dujų buvo eksportuojama į Vakarų Europą, 24 proc. – į Rytų Europą, ir 19 proc. – į Turkiją, rodo JAV Energetikos informacijos administracijos (EIA) duomenys, nors Maskva siekia pardavinėti dujas Azijai.

Ukraina taip pat suinteresuota, kad dujų tiekimas nenutrūktų, nes ji gauna pajamas už tranzitą. Tačiau jeigu Rusija nutrauktų tiekimą Ukrainai dėl nevykdomų atsiskaitymų, Kijevas gali susigundyti vartoti dujas, skirtas Europai, rašo „EUbusiness“.

Šeštadienį „Gazprom“ pareiškė, kad Ukraina jai skolinga 1,55 mlrd. dolerių už neapmokėtas dujas. Europos Sąjungos (ES) energetikos reikalų komisaras Guentheris Oettingeris teigė, kad Bendrija padės Ukrainai apmokėti beveik įsiskolinimą už gamtines dujas rusų energetikos milžinei „Gazprom“, praneša „EUbusiness“.

Komisaro teigimu, „Ukrainos skolos apmokėjimas įeina į Europos Komisijos (EK) numatytą ekonominės pagalbos šaliai paketą“.

Skelbiama, kad ES gali rasti būdą pati tiekti dujas Ukrainai atbuline kryptimi per dvi vamzdynų atšakas. „Dujų srautą į Ukrainą galėtų nukreipti Slovakija“, – teigė G. Otingeris.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ antradienį pareiškė, kad nuo balandžio naikina Ukrainai tiekiamų dujų kainos nuolaidą, tačiau siūlo suteikti iki 3 mlrd. JAV dolerių paskolą Kijevui jo skoloms padengti.

„Gazprom“ priėmė sprendimą nuo kito mėnesio pradžios nebepratęsti nuolaidos taikymo“, – sakė dujų monopolininkės valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris, kurį citavo naujienų agentūra ITAR-TASS.

Jis pridūrė, kad „Gazprom“ pritaria tam, kad „Ukrainai būtų pasiūlyta 2-3 mlrd. dolerių paskola padengti skolą už praėjusius metus ir sumokėti už dabar tiekimas dujas“.

Visgi, jei dujų tiekimas per Ukrainą būtų nutraukimas, toks veiksmas labiausiai smogtų centrinėms ir pietinėms Europos šalims, nes dauguma jų beveik visiškai priklauso nuo dujų, tiekiamų per Ukrainą nutiestus vamzdynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (21)