Naujas konflikto etapas: Ukrainoje prasidėjo masinės kibernetinės atakos  (0)

Kol diplomatiniais būdais stengiamasi rasti konflikto sprendimą tarp Rusijos ir Ukrainos, saugumo ekspertai praneša, kad tarp Kijevo ir Maskvos vyksta kibernetiniai susidūrimai, rašo BBC.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-06 Naujas konflikto etapas: Ukrainoje prasidėjo masinės kibernetinės atakos  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos saugumo pajėgos Rusiją apkaltino mėginant sutrikdyti mobiliųjų operatorių veiklą. Kiek anksčiau buvo pastebėtos ir mažesnės atakos, kuriomis taikytasi į naujienų tinklalapius ir socialinius tinklus.

Kibernetinės atakos aktyviai buvo vykdytos Gruzijos ir Rusijos konflikto metu 2008 metais.

Tuomet vykdytos DDos (angl. distributed denial of service) atakos, nukreiptos prieš Gruzijos internetinius tinklalapius ir serverius, o po jų sekė ir kariniai Rusijos armijos veiksmai. Gruzija dėl atakų kaltino Kremlių, šis kaltę neigė.

Antradienį Ukrainos valdžia patvirtino, kad buvo kryptingai taikytasi į šalies ryšio tinklus. Ukrainos saugumo vadovas patikino, kad keletą dienų iš eilės buvo kėsintasi į Ukrainos parlamento narių telefonus.

Ukrainos komunikacijų bendrovės „Ukrtelecom“ patalpos praėjusią savaitę buvo užpultos ginkluotų vyrų, kurie sugadino optinio pluošto kabelius. Dėl to kai kuriems vartotojams sutriko ryšys.

Rusijos saugumo tarnybos nekomentavo, ar buvo susijusios su šiuo incidentu.

Karo veiksmai yra pastebimi ir matomi tarptautinėms bendruomenėms, o kibernetinės atakos yra gerokai sunkiau susekamos. Ukrainos ir Rusijos kibernetinių atakų galimybė priklauso nuo kriminalinių grupuočių, kurios dar žinomos kaip programišiai – patriotai, kurie dirba savo šalies labui.

„Jeigu Rusija į darbą įtrauktų patriotų -programišių grupes, šios priemonės galėtų būtų labai efektyvios, – sakė saugos bendrovės „Red Branch Consulting“ įkūrėjas Paulas Rosenzweigas. – Jau vien tai būtų efektyvu, nekalbant apie tiesiogines Rusijos armijos galimybes, apie kurias mes kol kas nieko nežinome. Tačiau jos turėtų būti labai rafinuotos.“

Ekspertai įsitikinę, kad patriotų -programišių grupės sugebėtų padaryti nedidelius ir gana nepavojingus sutrikimus. Viena Ukrainos aktyvistų grupė „Cyber – Berkut“ išplatino 40 tinklalapių sąrašą, į kuriuos ši įsilaužė nuo Rusijos – Ukrainos kivirčo pradžios.

Tarp jų buvo ir valstybės valdomas transliuotojas „Russia Today“ – trumpą laiką žodis „Russia“ jame buvo virtęs į į „Nazis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)