Ličio „bomba“ drebina žaliavų rinką: lengviausias metalas per tris metus pabrango penkiagubai ir tai ne pabaiga  (5)

Pasaulio žaliavų rinkoje atsirado nauji „mėlyni žetonai“: per pastaruosius tris metus paties lengviausio metalo – ličio – kaina išaugo penkis kartus. Pastaraisiais dešimtmečiais aptikti didžiausi ličio telkiniai, jo gavyba auga, tačiau tuo pat metu didėja ir paklausa – būtent litis naudojamas išmaniųjų telefonų, nešiojamųjų kompiuterių ir elektromobilių baterijose. Panašu, litis kuo rimčiausiai rengiasi užimti pagrindinio XXI amžiaus metalo vietą, bet ar pajėgs pramonė patenkinti didžiulį ir sparčiai didėjantį poreikį?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-04 Ličio „bomba“ drebina žaliavų rinką: lengviausias metalas per tris metus pabrango penkiagubai ir tai ne pabaiga  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 40% pasaulyje išgaunamo ličio panaudojama akumuliatorių gamyboje. Šis metalas – puikus laidininkas ir baterijos iš jo ilgiau tarnauja ir yra talpesnės. Naudojant litį, galima gaminti nebrangius akumuliatorius – visas Tesla automobilyje naudojamas litis tekainuoja $500 – pigiau, nei stogo bagažinė, pasakoja Bloomberg Businessweek straipsnyje apie ličio pramonę.

Tesla – vienas iš neginčijamų akumuliatorių gamybos lyderių. Kompanija 2017 metų sausio mėnesį pradėjo masinę ličio baterijų gamybą ir, bendradarbiaudama su Panasonic, tikisi jau 2018 metais pagaminti 35GWh bendros akumuliatorių talpos (tai maždaug tiek, kiek telpa visose kitose pasaulio baterijose). Transparency Market Research prognozuoja, kad ličio baterijų rinka išaugs nuo $29,7 mlrd 2015 metais iki $77,4 mlrd 2024-м.

Didžiausios ličio atsargos yra šiose šalyse – Australijoje, Argentinoje, Kinijoje ir Čilėje, o vadinamajame Pietų Amerikos trikampyje (Bolivija, Argentina ir Čilė) yra apie 70% visų pasaulio atsargų. Stambiausios ličio gavyba užsiimančios kalnakasybos kompanijos, – JAV Albemarle (jai priklauso garsioji Silver Peak šachta Nevadoje) ir FMC Corp. (dirba ir Argentinoje), o taip pat Čilės kompanija SQM.

Efektyviausia ličio radimvietė – Salar de Atacama – irgi Čilėje. Atakamos plokščiakalnis Anduose yra 4500 metrų aukštyje virš jūros lygio, ir daugiau nei prieš tris dešimtis metų Čilės valdžia įžvelgė jo potencialą. Dabar Atakamos plokščiakalnį galima vadinti kokybiškiausio pasaulyje ličio druskų telkiniu.

„Užsiėmėme urano gavyba, kai jo kainos buvo aukštos. Kai jos nukrito, pradėjau ieškoti, kas bus kita „bomba“. Ir pastebėjau, kad tik tik dėmesį pradėjo traukti elektrokarų akumuliatoriai. Nutarėme užsiimti ličiu, o kur jo galima rasti? Vienintelė tokia vieta Šiaurės Amerikoje buvo Clayton lyguma (Nevados valstijoje)“, – Bloomberg Businessweek pasakojo geologinės žvalgybos kompanijos GeoXplor vadovas John Rud. Rudas verčiasi iškasenų plotų paieška – suranda juos, pažymi ir laukia potencialaus investuotojo skambučio. „Mūsų versle reikia sekti įkandin madon ateinančių mineralų“, – aiškina jis. Litis yra būtent toks: jei 2014 metais tona šio metalo kainavo $4 000, dabar – apie $20 000.

Vien 2016 metais ličio paklausa išaugo 26%, o 2018-ais turėtų ūgtelėti dar 39%. Bloomberg Businessweek cituoja Deutsche Bank ir Macquarie Research ekspertus, kurie choru prognozuoja artimiausiais metais ličio paklausos augimą nuo 60% iki 250%. Paklausą kurs, žinoma, elektromobiliai (kurie, remiantis prognozėmis, 2025 metais užims 9% pasaulio automobilių rinkos), o taip pat Saulės ir vėjo jėgainėse. Prognozuojama ir tai, kad kai kurios šalys, tarp kurių ir Kinija, įves apribojimus vidaus degimo variklius naudojančioms transporto priemonėms ir tai suvaidins savo vaidmenį. Dabar Kinijoje iš biudžeto padengiama jau pusė municipalinio transporto kompanijų išlaidų elektriniams autobusams – taip jų pardavimai nuo 2014 iki 2015 metų išaugo keturgubai. Vakarų šalyse vis daugiau gyventojų naudojasi elektromobiliais.

Agentūra Morningstar prognozuoja, kad 2025 metais ličio deficitas viršys 100 000 t, kai tuo tarpu globali jo gavyba bus >400 000 t. Visa tai atsilieps ir metalo kainai – ji ir toliau augs. Pagrindiniai šios srities gamintojai jau dabar nepajėgia patenkinti viso poreikio ir tai, be abejonės, paskatins naujų žaidėjų atsiradimą metalų rinkoje.

Įdomu, kad pirmaujančiose šalyse esančių atsargų gausa naujų telkinių ieškotojų neatbaido: pavyzdžiui, Kanados kompanija Critical Elements Corp. žada išgauti litį jau 2021 metais.

A. Zyrianova
Republic redaktorė

(20)
(3)
(17)

Komentarai (5)