Populiari dilema – kurios geresnės: dujinės, elektrinės ar indukcinės viryklės? Kuris variantas vis dėlto yra tinkamesnis jūsų piniginei, saugumui ir patogumui? (Video)  (13)

Kuris variantas vis dėlto yra geresnis jūsų piniginei, saugumui ir patogumui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikia naujos viryklės? Tačiau kurią pasirinkti – dujinę, elektrinę ar indukcinę viryklę? Šis trumpas palyginimas suteiks jums svarbiausią informaciją, kuri pravers norint priimti pagrįstą sprendimą.

Kiek efektyvi yra dujinė viryklė?

Dujinės viryklės, ypač šiuolaikinės versijos, iš tikrųjų yra gana efektyvios. Tačiau daug kas priklauso nuo viryklės amžiaus, markės ir modelio.

Remiantis kai kuriais tyrimais, dujinių viryklių efektyvumas, gamtines dujas verčiant šilumine energija, paprastai siekia apie 40%.

Tai gali atrodyti kaip nelabai efektyvu, ypač lyginant su elektrinėmis viryklėmis, tačiau tai nereiškia, kad jos būtinai yra blogesnis pasirinkimas. Pavyzdžiui, dujinės viryklės turi daug privalumų, lyginant su kitomis šildymo formomis.

Jos suteikia šilumą beveik akimirksniu. Dujinės viryklės taip pat siūlo kur kas didesnį universalumą, palyginti su kitomis virtuvės priemonėmis, skirtomis kepti ant grotelių ar troškinti.

Daugelis mano, kad dujines virykles yra lengviau valyti ir prižiūrėti.

Šiuolaikinėse dujinėse viryklėse su elektriniu uždegimu dėl akivaizdžių priežasčių tuo pačiu laikotarpiu sunaudojama kur kas mažiau gamtinių dujų. Tiesą sakant, kai kurie tyrimai parodė, kad tokios viryklės paprastai sutaupo 40% jūsų suvartojamų gamtinių dujų.

Kalbant apie ekonominį efektyvumą, dujinės viryklės taip pat yra pigesnis pasirinkimas. Taip yra todėl, kad daugumoje pasaulio vietų dujos paprastai yra daug pigesnės nei elektra.

Kiek elektros energijos sunaudoja elektrinės viryklės?

 

Elektrinės viryklės suvartojamos elektros kiekis priklauso nuo jo dydžio, markės ir modelio. Mažesnių įrenginių bus apie 1 kW, o didesnių – gali būti daugiau nei 3 kW.

Tačiau dažniausiai tai yra maksimalus prietaiso įvertinimas, kuris praktikoje naudojamas retai. Tipinės 1,5kW viryklės buitinis naudojimas (maždaug 2 valandos) sunaudos apie 3 kWh per dieną. Įvertinus tarifą 0,14 ct už kWh (vienos laiko zonos), tai būtų apie 42 eurocentus per dieną.

Elektrinių viryklių efektyvumas priklauso nuo to, apie kokią elektrinę viryklę kalbame. Tačiau paprastai elektrinės viryklės pagal savo pobūdį ir naudojimo vietą yra daug efektyvesnės nei dujinės.

Indukcinių viryklių efektyvumas paprastai siekia 84%, o tradicinių elektrinių viryklių siekia maždaug 74%. Didesnio elektrinių viryklių efektyvumo dalis yra tai, kad jos kaitina keptuves tiesiogiai kontaktuodamos.

Kol yra geras indų ir kaitlentės kontaktas, aplinkiniam orui prarandama nedaug energijos, kaip yra dujinėse viryklėse. Senesnio tipo elektrinėms viryklėms tai taip pat yra vienas iš rimtų trūkumų, nes jos geriausiai veikia tinkamai išvalius ir naudojant tinkamus keptuvių dydžius.

Indukcinės viryklės teikia šilumą naudodamos magnetinę indukciją. Kintamosios srovės pagalba sukuriamas elektromagnetinis laukas, kuris sužadina puoduose ir keptuvėse esančias feromagnetines molekules, todėl jos įkaista.

Šia prasme ne viryklė yra šilumos šaltinis, o puodas ar keptuvė ant jo. Dėl šios priežasties indukcinės krosnys taip pat yra vienos saugiausių, nes kepimo paviršius išlieka vėsus. Kadangi jos šildo tik keptuvę, o ne orą, jos yra labai efektyvios ir palaiko vėsesnę virtuvės aplinkos temperatūrą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Indukcinės viryklės plačiai laikomos efektyviausiai energiją naudojančiomis šildymo priemonėmis, o kai kurios taip pat siūlo panašų įkaitimo laiką, lyginant su dujomis, ir valdomumą. Jas taip pat labai lengva valyti dėl plokščio paviršiaus.

Kalbant apie faktinį maisto gaminimą, kai kurios indukcinės viryklės taip pat greičiau šildo skysčius nei dujinės viryklės. Kai kurie praktiniai eksperimentai parodė, kad tą patį vandens kiekį galima pašildyti 30% greičiau (5,8 sekundės, palyginti su 8,3 sekundės).

Tačiau svarbu pažymėti, kad indukcinės viryklės veiks tik su nerūdijančio plieno, ketaus arba anglinio plieno puodais ir keptuvėmis. Taip pat galima naudoti kai kuriuos keramikos danga padengtus metalinius indus. Gali būti naudojami ir nemetaliniai indai, tačiau jiems paprastai reikia tam tikros formos jungiamojo elemento, pavyzdžiui, metalinio disko.

Daugelis žmonių, naudodamiesi indukcinėmis viryklėmis, turės pritaikyti savo įpročius. Pavyzdžiui, jums nereikia ilgai laukti, kol aliejus keptuvėje sušils, kol pjaustysite svogūnus. Paprastai keptuvė bus pakankamai karšta, kad būtų galima iškart kepti.

Indukcinės viryklės, priklausomai nuo prekės ženklo ir modelio, taip pat paprastai išsijungia, kai indas nuimamas nuo kaitlentės. Keptuvių judinimas ant viryklės paviršiaus taip pat gali pakenkti viryklių paviršiui.

 

Indukcinės viryklės paprastai yra gana brangios, palyginti su kitomis alternatyvomis. Nors laikui bėgant kainos krinta, grynai finansiniu požiūriu dujinės viryklės dažniausiai yra pirmenybė.

Kurią viryklę yra patogiau eksploatuoti?

Kalbant apie kainą, gamtinių dujų krosnys paprastai yra pigesnis pasirinkimas. Tačiau jei maisto ruošimui skirsite nedaug laiko, finansinės santaupos greičiausiai bus nereikšmingos.

Kitas aspektas yra efektyvus ir teisingas bet kurios technologijos naudojimas. Pavyzdžiui, naudoti dujas iš esmės yra intuityviau, palyginti su elektrinėmis viryklėmis. Didesnė liepsna prilygsta daugiau šilumos, tai mažiau akivaizdu elektrinėse viryklėse – ypač ritės šildymo tipo.

Dėl neefektyvaus ar neteisingo šių prietaisų naudojimo eikvojama energija. Ypač jei bet kuri viryklė paliekama veikti per klaidą. Ne taip akivaizdu pastebėti, pavyzdžiui, paliktą įjungtą indukcinę kaitlentę, lyginant su dujine virykle ar kaitinimo elemento elektrine virykle.

Dėl šios priežasties daugelyje šiuolaikinių indukcinių viryklių yra tikslus temperatūros ir laiko valdymas, kuris gali jas automatiškai išjungti.

Kaip minėta anksčiau, netinkama elektrinių viryklių ir netinkamo dydžio keptuvių priežiūra labai sumažins jų efektyvumą.

 

Norint pasiekti geriausių rezultatų, puodai ir keptuvės turi būti su plokščiu dugnu.

Dėl savo prigimties dujinės viryklės išmeta daugiau oro teršalų nei elektrinės viryklės.

Degimo metu gali išsiskirti anglies monoksidas, azoto dioksidas, formaldehidas ir kitos kietosios dalelės, kurios per ilgą laiką gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. Šie teršalai, be kitų sveikatos problemų, gali sukelti realią problemą visiems, sergantiems astma, emfizema ar kvėpavimo takų ligomis.

Dėl šios priežasties gaminant maistą visada rekomenduojama pritvirtinti ir naudoti gartraukius.

Ypatinga pastaba apie patalpų oro kokybę ir elektrines virykles. Jei turite viryklės savaiminio išsivalymo funkciją, buvo įrodyta, kad jos taip pat sukelia daug vidaus oro taršos. Tas pats pasakytina ir apie savaime išsivalančias dujines virykles ir orkaites. Savaiminis valymas taip pat linkęs sunaudoti didelius energijos kiekius, kurie nėra naudojami tikram „maisto gaminimo darbui“, todėl turėkite tai omenyje.

Kurį viryklės tipą pasirinkti yra kiekvieno pirkėjo pasirinkimo teisė, tačiau tikimės šis trumpas viryklių palyginimas padės apsispręsti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(16)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (13)