Ar kamera tikrai niekada nemeluoja? Jūsų išmanusis pats pagražina nuotraukas, keičia veido bruožus  ()

Kamera niekada nemeluoja. Išskyrus tada, kai iš tiesų šiek tiek pagražina realybę. Visai neseniai „Google“ pristatė naują išmanųjį telefoną, kuris siūlo dirbtiniu intelektu paremtą automatinį nuotraukų redagavimą, pakoreguojantį šypsenas ar aplinkos objektus. Automatiškai nuotraukose matomą vaizdą „pataiso“ ir kiti populiarūs įrenginiai. Tiesa, Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, sako, kad tokie nustatymai patinka ne visiems, bet dalis naudotojų nežino, kaip juos pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukuria „geriausią“ kadrą

„Išmaniuosius telefonus galima vadinti fotoobjektyvais mūsų kišenėse. Viena iš išskirtinių šiuolaikinių išmaniųjų telefonų kamerų savybių – galimybė automatiškai patobulinti nuotraukas. Įrenginiuose veikia pažangūs algoritmai, kurie automatiškai koreguoja įvairius nuotraukos aspektus, pavyzdžiui, ryškumą, kontrastą, sodrumą ir kitus veiksnius. Nors daliai naudotojų tai gali būti patogu, kiti pageidauja patys turėti daugiau redagavimo kontrolės“, – pastebi A. Lukošius.

Praėjusį mėnesį diskusijų sukėlė „Google“ išleisti nauji „Pixel 8“ ir „Pixel 8 Pro“ išmanieji telefonai, kuriuose nuotraukas automatiškai koreguoja dirbtinis intelektas. Šalia jau įprastų nuotraukų patobulinimo funkcijų, įrenginiai pasiūlė ir visiškai naują – nuo šiol gali pakeisti nuotraukoje esančių žmonių veido išraiškas.

„Sakykime, nusifotografavote su didesne grupe žmonių ir visose nuotraukose kažkuris žmogus yra prisimerkęs ar nesišypso. Pasitelkdamas dirbtinį intelektą ir mašininį mokymąsi, dabar išmanusis telefonas gali tarp visų nuotraukų išrinkti „geriausiai“ atrodančias veido išraiškas ir jas iškirpti bei perkelti į vieną bendrą nuotrauką. Taip tarsi išvedamas nuotraukų „vidurkis“, o „Google“ tai pavadino „Geriausios nuotraukos“ funkcija“, – sako A. Lukošius.

Naujieji įrenginiai taip pat leidžia naudotojams ištrinti, perkelti ir keisti nuotraukos antrame plane esančių žmonių ar pastatų dydį, o paliktą vietą užpildyti vadinamuoju „Magic Editor“ korektoriumi. Tam naudojamas vadinamasis gilusis mokymasis – dirbtinio intelekto algoritmas, kuris analizuodamas aplinkinius pikselius ir milijonus kitų nuotraukų, nustato, kokiomis tekstūromis reikėtų užpildyti tarpą.

Tiesa, pasak eksperto, tiek naujoji „Google“ išmaniųjų telefonų funkcija, tiek tokiuose įrenginiuose, kaip „iPhone“ ar „Samsung“ esantys automatiniai nuotraukų koregavimo nustatymai kai kuriems technologijų apžvalgininkams kelia abejonių. Vieni juos vadina „šiurpinančiais“, kiti kelia etinių klausimų, ar tokios nuotraukos neiškraipo realybės, tretiems tokios pakoreguotos nuotraukos neatrodo tikroviškos.

Nustatymus pakeisti galima

 

Anot A. Lukošiaus, jei jums nepatinka, kad jūsų telefonas koreguoja nuotraukas automatiškai, kai kuriuos nustatymus savo telefone galima ir išjungti. Jis dalijasi patarimais, kaip tai galima padaryti skirtinguose populiariausiuose įrenginiuose.

„iPhone“. Nuo „iPhone 11“ serijos „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose veikia „Deep Fusion“ funkcija, kuri automatiškai pakoreguoja visas daromas nuotraukas. Kadangi ši funkcija integruota į „iPhone“ kameros programėlę, jos negalima išjungti ar įjungti. Nufotografavus nuotrauką, „iPhone“ automatiškai pakoreguos ryškumą, spalvas ir sumažins foninį triukšmą. Tačiau kai kuriais atvejais tai gali pabloginti nuotraukos kokybę.

 

Vis dėlto, būdų kaip pakoreguoti nustatymus yra. Pirmiausia patariama išjungti „Smart HDR“ funkciją, kurią galima rasti nustatymų „Camera“ skiltyje. Dar vienas žingsnis – nuotraukas daryti „RAW“ formatu (nuo „iPhone 12“), nes taip nuotraukos būna apdirbamos mažiau. Šį nustatymą taip pat galima rasti „Camera“ skiltyje, tuomet reikėtų pasirinkti „Formats“ ir pažymėti „Apple ProRAW“. „Camera“ skiltyje taip pat patartina išjungti „Dark Mode“, kuris sumažina tamsiu paros metu daromų nuotraukų kokybę ir išbandyti „Burst Mode“ – daug kadrų vienu metu padarančią funkciją, dėl kurios sumažėja koregavimas.

„Samsung“. Dalis „Samsung“ įrenginių turi automatinę nuotraukų koregavimo funkciją, kurią galima gana paprastai išjungti. Nustatymuose reikėtų pasirinkti kameros skiltį ir joje pasirinkti „Scene Optimiser“ bei paspausti „Off“.

 

„Xiaomi“. Išjungti dirbtiniu intelektu paremtą nuotraukų koregavimą galima ir „Xiaomi“ įrenginiuose. Nustatymuose reikėtų rinktis „Display“, tuomet spausti „AI Image Engine“ ir „AI Image Enhancement“ ir pažymėti „Off“.

„OnePlus“. Šio gamintojo įrenginiuose veikia veido pagražinimo funkcija „Beauty Mode“, kuri išlygina odos atspalvį. Naudotojas gali pasirinkti nuotraukų patobulinimo lygį arba visai ją išjungti. Norint tai padaryti, reikia kameros nustatymuose pasirinkti „Beauty Mode“ parinktį. Čia bus galima pasirinkti norimą funkcijos lygį arba paspausti „Off“ ir ją išjungti visiškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: