Mianmare SIM kortelės parduodamos už $300 – ir tai jau su nuolaida  (2)

Jei žmogus turi 300 JAV dolerių (~ 810 lt) ir jis nori pasinaudoti mobiliu ryšiu, šių pinigų jam dažniausiai pilnai užtenka, kad galėtų nusipirkti telefoną ir tapti vieno iš operatoriaus abonentu. Tačiau kainų skirtumai tarp įvairių valstybių kartais būna itin įspūdingi


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijoje už tiek pinigų galima prakalbėti 7600 minučių, pasinaudojus vieno iš dviejų didžiausių mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugomis. Tuo tarpu JAV apskritai už tiek galima įsigyti naujutėlį "iPhone 4S" (ir netgi nenaudoti kaip telefono). Tačiau…

…tačiau Mianmare už šiuos pinigus galima įsigyti tik… SIM kortelę, o 300 JAV dolerių suma – jau su nuolaida (pasikrapštome pakaušį, suskaičiuojame, kiek turime SIM kortelių ir skaitome toliau).

Šių metų kovo mėnesį Mianmaro Telekomunikacijų ministerija sumažino naujų SIM kortelių kainą, taigi dabar priklausomai nuo pasirinkto tarifo jos gali kainuoti nuo $240 iki $300. Kortelės niekuo nesiskiria nuo tų, kuriomis prekiaujama mūsų šalyje, nebent tik bedieviška kaina. Reikia pažymėti, daugumoje atvejų vietos gyventojai negali sau leisti turėti savo SIM kortelės – paprastas darbininkas per dieną Mianmare gali uždirbti maždaug $2.

Tai kol kas yra ne daugumos eilinių žmonių kišenei. Be to, ryšys nuolat trūkinėja, o padengimas ryšio zonomis labai blogas“, – papasakojo vienas iš Žmogaus teisių instituto narių. Reikia pažymėti, jog kainos šioje šalyje visiškai neatitinka tų, kurios yra šiame regione: Tailando gyventojai SIM kortelę gali įsigyti už $1,50, tuo tarpu Laose – už $4.

Tailando žurnalas "The Irrawaddy" neseniai paskelbė straipsnį apie tai, kaip kompanija "Shwe Pyi Ta Khun" nusprendė eiti prieš sistemą ir paskelbė apie planus Mianmare parduoti 1 mln. SIM kortelių. Aišku, sistema ilgai to ramiai stebėti neketino: 11 darbuotojų su sulaikyti ir apklausti vietos pareigūnų. Telekomunikacijų ministerija paskelbė, jog firmos veiksmai neatitinka vyriausybės planų, ir todėl tokia veikla turi būti nutraukta. „Labai daug laiko turi praeiti, kad Mianmare būtų atlikta mobiliojo ryšio tinklų modernizacija“, – rašo "The Irrawaddy".

Tuo pačiu metu turistai, kurie atvažiavo į šią šalį, gali įsigyti SIM kortelę vos už $20, o tai yra labai neteisinga šios šalies gyventojų atžvilgiu, mano Manmaro Žmogaus teisių instituto atstovai. „Jie paprasčiausiai nenori, kad mes galėtume gauti prieigą prie mobiliojo ryšio šalies viduje arba tarptautiniu lygiu be kokių nors ribojimų“, – pasakojo aktyvistai. Aišku, vietos Vyriausybė pranešė, jog gegužės mėnesį bus atlikta mobiliojo ryšio tinklų modernizacija, kad gyventojai gautų kokybiškesnes paslaugas. Ir štai už lango birželis, o jokių pokyčių taip ir nematyti, teigia vietos gyventojai.

Kalbant apie mobilių telefonų klausimą, mes ieškosime geriausių kelių ir priemonių, kad būtų įgyvendinta tautos valia“, – leidinys "Mizzima News" cituoja Mianmaro lyderį Thein Sein. Nežiūrint į tokias Tautos Vado garsias frazes, kai kurie vietos gyventojai elgiasi taip, kaip Lietuvos pasienyje gyvenantys tautiečiai daro, pabrangus degalams: taigi Mianmaro piliečiai tiesiog perka SIM korteles iš kaimynų kinų, kurie jas pardavinėja vos už $8. „Jūs galite papildyti sąskaitą, sumokėdami $3 bet kurioje kinų parduotuvėje. Tai yra žymiai pigiau, o signalas tampa žymiai stabilesnis“, – papasakojo vienas Mianmaro Žmogaus teisių instituto narių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(1)
(19)
(-18)

Komentarai (2)