„Gali valdyti minties galia.“ Nerealu. Pasirodė pirmasis žmogus su smegenų implantu (Video)  ()

„Pacientas gali judinti pelę ekrane tiesiog galvodamas.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elonas Muskas gyrėsi dar viena smegenų ir kompiuterio sąsajos sėkme, kurią sukūrė viena iš jo įmonių – „Neuralink“. Kaip pranešė „IFL Science“, milijardierius per virtualų renginį, transliuotą X socialinės žiniasklaidos platformoje, sakė, jog pirmasis žmogus, kurio smegenyse buvo implantuotas lustas, galėjo valdyti kompiuterio pelę vien mintimis.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6821 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Savijauta yra gera ir atrodo, kad pacientas visiškai pasveiko, be žinomų šalutinių poveikių. Jis gali judinti pelę ekrane tiesiog apie ją galvodamas“, - per internetinį seansą sakė E. Muskas. Verta priminti, kad pirmoji „Neuralink“ smegenų ir kompiuterio sąsaja žmogui buvo implantuota šių metų sausio pabaigoje, pasitelkus specialų robotą. Tuo metu „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas pabrėžė, kad „pradiniai rezultatai rodo daug žadantį nervinių impulsų aptikimą“.

 

Iki šiol lustai buvo išbandyti su gyvūnais – žiurkėmis, kiaulėmis ir beždžionėmis. 2021 metų pradžioje „Neuralink“ parodė įrašą, kuriame matyti, kaip beždžionė žaidžia paprastą vaizdo žaidimą – „Pong“, naudodama savo mintis ir implantą. Savo ruožtu 2022-ųjų pabaigoje Elonas Muskas pasauliui pristatė kadrą, kuriame užfiksuota beždžionė, naudojanti smegenų implantą žymekliui valdyti ir spausdinti kompiuteryje.

Tik 2023 m. gegužę JAV maisto ir vaistų administracija suteikė „Neuralink“ leidimą išbandyti lustą su žmonėmis, kaip dalį tikslios robotiškai implantuotos smegenų ir kompiuterių sąsajos (PRIME) tyrimo. 2023 m. rugsėjį Elonas Muskas paskelbė, kad „Neuralink“ gavo oficialų leidimą priimti pacientų, norinčių apsispręsti dėl lusto implantavimo, paraiškas.

 

Šis sprendimas buvo svarbus žingsnis plėtojant milijardieriaus projektą. Elonas Muskas pažymi, kad jo tikslas – padėti pacientams, sergantiems paralyžiumi ir kitomis neurologinėmis ligomis, kurios turi įtakos jų gebėjimui judėti ir bendrauti. Milijardieriaus teigimu, ateityje implantai padės gydyti daugybę ligų ir prisidės prie mūsų intelekto vystymosi, ypač kai dirbtinis intelektas pradės viršyti mūsų galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()