Išskirtinai retas laimikis: Nyderlanduose sučiuptas super slaptas, 12 metų veikęs GRU šnipas – būtų padaręs milžinišką žalą Ukrainai, poveikis jau yra  ()

Nyderlandai ketvirtadienį pranešė sustabdę Rusijos šnipui, apsimetusiam stažuotoju iš Brazilijos, įsiskverbti į Tarptautinį baudžiamąjį teismą, tiriantį karo nusikaltimus Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

36 metų rusas, žinomas kaip Sergejus Vladimirovičius Čerkasovas, balandžio mėnesį išskrido į Nyderlandus, naudodamasis sudėtinga istorija, kurią jis sukūrė per pastaruosius 12 metų.

Tačiau Nyderlandų valdžia teigė nustačiusi jo netikrą 33 metų Brazilijos piliečio Viktoro Mullero Ferreiros tapatybę ir demaskavusi jį kaip Maskvos GRU karinės žvalgybos agentą.

Čerkasovas kitu skrydžiu išskrido atgal į Braziliją, kur policija pranešė, kad jis buvo suimtas dėl tapatybės sukčiavimo.

Olandai teigė, kad Čerkasovas galėjo gauti „labai vertingos“ žvalgybos informacijos apie Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) tyrimą dėl karo nusikaltimų Ukrainoje ar net turėti įtakos baudžiamiesiems procesams Hagoje įsikūrusiame tribunole.

Nyderlandų Generalinės žvalgybos ir saugumo tarnybos (AIVD) vadovas sakė, kad „labai retai“ pavyksta sugauti „tokio kalibro“ Rusijos agentą.

„GRU praleido daug metų kurdama šią netikrą tapatybę. Tai didžiulės pastangos", - sakė Erikas Akerboomas, kurį citavo Nyderlandų naujienų agentūra ANP.

Čerkasovas buvo vadinamasis „nelegalas“ – šnipų kalba agentas, kuris ilgus metus gyveno užsienyje su netikra tapatybe – kurio „gerai sukonstruota priedanga“ slėpė visus ryšius su Rusija, nurodė AIVD.

 

Olandai netgi išleido keturių puslapių dokumentą, kuriame išdėstyta Čerkasovo „legenda“, kurią tikriausiai parašė pats Čerkasovas maždaug 2010 m.

Itin išsamus dokumentas portugalų kalba, bet su gramatinėmis klaidomis, apima pasakojimus apie jo kilmę, įskaitant tariamai neramus santykius su tėvais, jo simpatiją mokytojui.

Brazilijos federalinė policija pranešė sulaikiusi vyrą, kurio pavardės neįvardijo, balandį, kai jam nebuvo leista atvykti į Nyderlandus, nes jis naudojosi padirbtu asmens tapatybės dokumentu.

 

„Naudodamas sudėtingą klastojimo schemą, jis prisiėmė suklastotą brazilo, kurio tėvai jau mirę, tapatybę“, – sakoma policijos pranešime ir priduriama, kad jis tebėra suimtas, kol bus pradėtas teismas.

Rusas atvyko į Braziliją 2010 m., taip pat gyveno Airijoje ir JAV, prieš grįždamas į Braziliją ruoštis persikėlimui į Nyderlandus.

Jis turėjo pradėti „šešių mėnesių bandomąjį laikotarpį Tarptautiniame baudžiamajame teisme kaip jaunesnysis analitikas Preliminariųjų egzaminų skyriuje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()