Beprotiška, bet faktas: JAV sulaukė karo paskelbimo iš trijų Europos valstybių ir kelis mėnesius galvojo, ką su tuo daryti  ()

Karo paskelbimas yra labai svarbi deklaracija, aiškiai apibrėžianti dviejų šalių santykius ir nurodanti, kaip bus organizuojamas vidinis šalies gyvenimas. Bet ar karo paskelbimą galima atmesti? Ar į vienos šalies „mes jums skelbiame karą“ kita gali atsakyti „Ne, ačiū“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas atrodo juokingai, bet karo paskelbimas yra savotiška diplomatinė procedūra. Rusija užpuolė Ukrainą be jokio karo paskelbimo - trapus Putino režimas bijo Rusijos visuomenės reakcijos. Be to, diplomatijos tradicija ir tarptautinio sugyvenimo normos Rusijai yra svetimos

Karo paskelbimas, galbūt, apskritai išeina iš mados. Tačiau 1941 metais JAV sulaukė trijų šalių karo deklaracijų - Rumunijos, Vengrijos ir Bulgarijos. Šios šalys, kurių daugelis amerikiečių ir dabar žemėlapyje neparodytų, nusprendė skelbti karą JAV taip stodamos į Vokietijos pusę. Tačiau prezidentas Franklinas Rooseveltas nusprendė neskubėti.

Rooseveltas kelis mėnesius bendravo su tų trijų šalių vyriausybėmis. Juk karo paskelbimas yra savotiškas diplomatijos aktas, todėl JAV prezidentas ir toliau užsiėmė diplomatija. Jis bandė įtikinti tas tris šalis, kad karo skelbimas JAV neturi jokios reikšmės ir stoti į Vokietijos pusę joms tiesiog neapsimoka. Tiesa, jos užsispyrusiai laikėsi savo ir 1942 metų birželį Kongresas turėjo skelbti karą toms trims šalims.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()