[Žinios trumpai] Paaiškėjo, kokią naudą gaus Turkija už tarpininkavimą išvežant grūdus iš Ukrainos  ()

Turkija yra viena Ukrainos ir Rusijos susitarimo dėl grūdų eksporto šalių. Turkija yra regiono valstybė, bet vis tiek įdomu - kodėl ji taip aktyviai bandė išspręsti ukrainietiškų grūdų eksporto klausimą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos parlamentinės žemės ūkio komisijos vadovas Yunusas Kılıças teigė, kad susitarime dėl Ukrainos uostų atblokavimo yra numatyta sąlyga, kuri leis Turkijos pusei pirkti grūdus iš Ukrainos ir Rusijos Federacijos žemesnėmis nei rinkos kainomis. Turkija gavo tokią pirmenybę kaip tarpininkė derybose tarp Ukrainos ir Rusijos pusių. Apie tai praneša „Sabah“.

Sutarties šalys Turkijai garantavo tokią kainos privilegiją perkant grūdus. Tačiau bendra šalies grūdų kaina bus nustatoma atskirai.

Taigi Turkija netgi planuoja pirkti grūdus reeksportui. „Ukraina ir Rusijos Federacija pačios nustatys grūdų tiekimo šalis, jų kiekius ir kainas“, – aiškino Turkijos pareigūnas, – „Turkija pagal pasirašytą dokumentą prisiima sekretoriato vaidmenį“.

Primename, kad Stambulo susitarimą dėl grūdų eksporto iš Ukrainos uostų Turkijos sostinėje pasirašė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, Turkijos gynybos ministerijos vadovas, JT generalinis sekretorius António Guterresas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

 

JT jau paskelbė pirmojo grūdų reiso datą ir tikisi, kad per palyginti trumpą laiką iš trijų Odesos regiono uostų bus galima pasiekti eksporto lygį, prilygstamą laikotarpiui iki vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos invazija.

(13)
(3)
(10)

Komentarai ()