[Žinios trumpai] Europai galimai smogė Rusijos povandeninis laivas: „Ukrainos karas persikelia į Baltijos jūrą“  ()

Karo analitikas Michaelas Clarkeas mano, kad karas Ukrainoje persikelia į Baltijos jūrą. Jis teigia, kad „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ galėjo pažeisti povandeninis laivas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-29 [Žinios trumpai] Europai galimai smogė Rusijos povandeninis laivas: „Ukrainos karas persikelia į Baltijos jūrą“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dujotiekių Baltijos jūroje sprogimų stiprumas atitiko daugiau nei šimtą kilogramų dinamito. Tokį pareiškimą pateikė Upsalos universiteto seismologai, praneša „Sky News“.

Europos Sąjungos atstovai teigia, kad konfrontacija energetikos srityje su Rusijos Federacija galėjo virsti „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ sabotažu. Dujotiekiuose įvyko keturi nutekėjimai. Tiesa, dujos į Europą jais jau nekeliavo.

Kodėl Rusija galėjo susprogdinti „Nord Stream“?

Karo analitikas Michaelas Clarkas mano, kad įvyko sabotažas, nes tokiai žalai sukelti tektų panaudoti povandeninį laivą.

„Tai nėra eilinis teroristinis išpuolis, joje dalyvavo valstybė. Ir Rusija yra vienintelė šalis, kuri gali tuo susidomėti“, - sakė Clarkas ir pridūrė, kad privačiuose pokalbiuose niekas neabejoja, kad už to slypi Kremlius.

„Tai yra jos pačios strateginis tikslas <...> Rusiškų dujų Europoje nebus, ne tik šią žiemą - Rusijos Federacija visiškai sugriauna klientų iš Europos pasitikėjimą kelioms artimiausioms kartoms“, – aiškino ekspertas.

Michaelas Clarkas pripažįsta, kad taip Rusijos vadovybė perspėja: ateityje bus blogiau. „Atsidaro naujas frontas. Tai reiškia, kad karas Ukrainoje persikelia į Baltiją“, – sakė ekspertas.

Yra ir dar vienas paaiškinimas, kodėl Rusijai „Nord Stream“ sunaikinimas yra naudingas trumpalaikėje perspektyvoje:

  • Vienintelė veikianti dujų trasa Rusija-Europa dabar eina per Ukrainą, Luhanską, ir gali būti tyčia pažeista karo veiksmų metu. Rusija nori, kad Vakarai būtų suinteresuoti greita karo pabaiga, net jei tai reikštų faktinį Ukrainos pralaimėjimą.
  • Rusija gali tuo pateisinti savo aktyvesnį karinį buvimą Baltijos jūroje.
  • Neveikiančių dujotiekių susprogdinimas gali tapti „ir mums taip buvo“ pasiteisinimu po panašių išpuolių prieš Vakarų energetikos infrastruktūrą.
  • Rusija tuo apkaltins Ukrainą ir Vakarus, pagal tai rengs propagandos kampanijas ir ragins rusus palaikyti karą.
(9)
(8)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: