[Žinios trumpai] Putinas padarė tai, ką kategoriškai draudė FSB: „jie buvo kategoriškai prieš, jie žinojo kad šis sandoris sukels didžiulį skandalą"  ()

Kruvinasis diktatorius buvo tikras, kad tokie mainai nesukels neigiamos rusų reakcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas V. Putinas asmeniškai reikalavo, kad į nelaisvę paimtus „Azovstal“ gynėjus būtų iškeistas Viktoras Medvedčiukas. Jis buvo įspėtas apie pasekmes, tačiau nieko neklausė. Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba taip pat priešinosi mainams.

Tai praneša Amerikos ir Ukrainos pareigūnais, kurie norėjo likti anonimiški, rašo „Washington Post“.

Taigi V. Putinas nepaisė įspėjimo, kad 215 kalinių, tarp jų 10 užsieniečių ir penkių „Azovstal“ vadų, iškeitimas į Viktorą Medvedčiuką ir 55 rusus iš Ukrainos nelaisvės sukels jo šalininkų reakciją.

„Svarbu, kad V. Putinas mieliau iškeitė savo vieną iš Ukrainos patikėtinių V. Medvedčiuką į Mariupolio didvyrius. Ukrainoje daugelis džiaugėsi, jog narsūs kariai sugrįžo namo, o Maskvoje – pasibjaurėta tuo, kas buvo tikrai svarbu V. Putinui“, – sakė vienas iš amerikiečių šaltinių.

Ukrainos pareigūnai WP teigė, kad Rusijos FSB labai nerimavo dėl nevienodų mainų, kai ukrainiečių buvo paleista beveik keturis kartus daugiau nei rusų, ir tai, kad 108 iš jų atstovavo „Azovo“ pulkui.

„FSB buvo kategoriškai prieš tai. Jie žinojo apie tai, kaip šis sandoris atrodys visuomenei", - pridūrė vienas iš šaltinių.

V. Zelenskis belaisvių grąžinimą pavadino valstybės pergale, tačiau Rusijos Federacijoje V. Putino sprendimas buvo griežtai pasmerktas.

 

Tarpininkas, perduodantis žinutes tarp Maskvos ir Kijevo, buvo Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius, kuriam dėl glaudžių ryšių su V. Putinu pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos. R. Abramovičius keletą mėnesių keliavo tarp Rijado ir Maskvos derėtis dėl mainų, aptardamas tai tarp FSB direktoriaus Oleksandro Bortnikovo ir V. Zelenskio administracijos viršininko Andrijaus Jermako. R. Abramovičius informavo Ukrainos pareigūnus apie Kremliaus požiūrį, nors kai kurie V. Zelenskio padėjėjai abejojo, ar diktatorius galiausiai pritars naujajam susitarimui, sako su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

Anoniminiai šaltiniai JAV Valstybės departamente taip pat pažymėjo, kad „Azovo“ iškeitimas į V. Medvečiuką parodė, koks jis svarbus V. Putinui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(0)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: