Po masinio bombardavimo Izraelis paskelbė, ar pagaliau perduos Ukrainai ilgai prašytą „Geležinio kupolo“ sistemą  ()

Žurnalistai rašo, jog Izraelis atsisakė tiekti Ukrainai oro gynybos sistemas, nors, pasak Kyjivo, jos galėtų padėti apsaugoti miestus nuo „Grad” ir kitų nedidelių raketų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis ekspertų teigia, kad Izraelio oro gynybos sistema „Iron Dome“ (geležinis kupolas), kurios efektyvumas prieš raketas yra 90 procentų, galėtų padėti Ukrainai atremti Rusijos raketų atakas. Tačiau Kyjivas jo negaus, nes Jeruzalė siekia palaikyti gerus strateginius santykius su Rusija Sirijoje ir kituose karštuosiuose taškuose. Apie tai rašo „The Washington Post“.

Pranešama, kad Izraelio gynybos ir užsienio reikalų ministerijos, taip pat šalies ministro pirmininko biuras atsisakė komentuoti ilgalaikius Ukrainos ir jos šalininkų prašymus suteikti arba parduoti „Geležinį kupolą”.

Kaip sakė Kyjivo meras Vitalijus Kličko, Izraelis turi didelę oro gynybos ir „Geležinio kupolo” naudojimo patirtį.

„Mūsų miestui reikia lygiai tokios pačios sistemos“, – sakė jis.

Medžiagoje rašoma, kad „Iron Dome“ naudoja radaru valdomas gaudykles, kad numuštų skrendančias danguje priešo raketas.

Pasak Izraelio ir Vašingtono karo ekspertų, „Iron Dome“ nėra skirtas perimti Rusijos naudojamas dideles valdomas raketas. Tačiau ukrainiečiai teigia, jog „geležinis kupolas“ galėtų padėti apsaugoti gyventojus nuo rusų „Grad” ir kitų nedidelių raketų.

Pranešama, kad pastarieji Rusijos smūgiai spalio 10 d. rytą Ukrainos oro gynybos klausimą iškėlė į NATO gynybos ministrų susitikimų darbotvarkės viršų. Pasak jų, norint atremti Rusijos smūgius, prireiktų, kad kelios šalys pateiktų raketų numušimo sistemų.

 

JAV pareigūnai iš karto neatsakė į žurnalistų prašymus pakomentuoti Izraelio poziciją dėl „Geležinio kupolo“ ir ar jie sutiko su jo perdavimu. Sistema buvo sukurta finansuojant Vašingtonui, ir abi vyriausybės turi veto teisę siūlymams ja pasidalyti.

Kongreso nario padėjėjas, susipažinęs su šiuo klausimu, sakė, kad administracija tiesiogiai neprašė Izraelio pakeisti savo poziciją.

„Ukraina kreipėsi į Izraelį, bet Izraelis atsisakė ją tiekti“, – sakė padėjėjas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(45)
(-41)

Komentarai ()