[Žinios trumpai] Turkija uždaro duris Suomijai ir Švedijai į NATO: skelbiama apie „žingsnius“  ()

Turkija oficialiai nepatvirtins Suomijos ir Švedijos narystės NATO tol, kol šios dvi šalys nesiims būtinų „žingsnių“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-06 [Žinios trumpai] Turkija uždaro duris Suomijai ir Švedijai į NATO: skelbiama apie „žingsnius“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja Censor.NET, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas lapkričio 4 d. pokalbyje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu dar kartą apkaltino dvi Skandinavijos šalis suteikus prieglobstį Kurdistano darbininkų partijos atstovams, kuriuos Turkija laiko „teroristais“. Erdoğanas ir Stoltenbergas surengė uždarą susitikimą Stambule.

„Prezidentas Erdoğanas pažymėjo, kad nuo Švedijos ir Suomijos žingsnių priklausys, kaip greitai vyks patvirtinimo procesas... ir kada jis bus baigtas“, – vėliau sakė Turkijos prezidento biuras.

Stoltenbergas sakė, kad atėjo laikas, kai Švedija ir Suomija turėtų būti oficialiai priimtos į NATO. Tai jis pasakė po susitikimo su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlütu Çavuşoğlu. Anot jo, šių dviejų šalių narystė sustiprins NATO. Jis pažymėjo, kad Švedija ir Suomija įvykdė susitarimo su Turkija sąlygas ir „yra įsipareigojusios ilgalaikei partnerystei su Turkija“.

Çavuşoğlu sakė, kad „ne visi susitarimo komponentai buvo įgyvendinti <...> Laukiame, kol šios dvi šalys imsis konkrečių žingsnių kovoje su terorizmu“, – pridūrė Turkijos ministras.

 

Ankara ir Budapeštas yra vienintelės iš 30 NATO narių, kurios dar neratifikavo susitarimo dėl dviejų naujų šalių įstojimo į bloką. Turkija nori, kad Suomija ir Švedija aktyviau bendradarbiautų su Turkija dėl kurdiškų organizacijų persekiojimo, Vengrija tiesiog pataikauja Rusijai ir nori iš vidaus griauti NATO plėtros planus.

(12)
(39)
(-27)

Komentarai ()