Sensacija! Nepatvirtintais duomenimis, pirmoji Rusijos respublika paskelbė nepriklausomybės nuo Rusijos Federacijos deklaraciją (Foto)  (1)

Dokumentą rengę tautiniai aktyvistai visišką nepriklausomybę laiko būtina sąlyga norint išsaugoti kalmukų kalbą ir kultūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 27 d. feisbuke pasirodė prieš dieną parengto dokumento – deklaracijos „Dėl Kalmukijos Respublikos valstybinės nepriklausomybės“ – tekstas. Kalmukijos nepriklausomybės deklaraciją parengė ir pasirašė Oiratų-Kalmukų liaudies kongreso nariai.

Tarp autorių ir pasirašiusiųjų yra buvęs Kalmukų kalbos plėtros centro direktorius Arslangas Sandžijevas, Jabloko partijos regioninio skyriaus vadovas Batyras Boromangnajevas, etnolingvistai ir politiniai aktyvistai Vladimiras Dovdanovas, Erentsenas Doliajevas, Albertas Šarapovas ir kiti.

Dokumento tekste nurodoma kita deklaracija, kurią 1990 m. priėmė Kalmukijos ASSR Aukščiausioji Taryba. Tada liaudies deputatai paskelbė demokratinės ir teisinės Kalmukijos valstybės suverenitetą, pagrįstą tautų apsisprendimo teise.

2022 m. deklaracijos autorių teigimu, pirmojoje deklaracijoje SSRS žlugimo metu nustatyti principai praktiškai nebuvo įgyvendinti dėl pirmojo respublikos prezidento Kirsano Iljumžinovo veiksmų ir Maskvos spaudimo, kuris ypač sustiprėjo prasidėjus Vladimiro Putino valdymo laikui.

 

Kongreso deklaracijoje išvardijamos pagrindinės pretenzijos dabartiniam Rusijos režimui, paskatinusios dokumento autorius paskelbti nepriklausomybės kovų pradžią. Tarp jų – „beprotiška šalies centralizacija ir militarizacija“, „totalinis Kremliaus puolimas prieš Rusijos užkariautų ne rusų tautų kultūras ir kalbas“, „tarptautinių nusikaltimų padarymas“ ir dar penki punktai, susiję su autoritariniu ir imperialistiniu Rusijos politikos pobūdžiu.

Išreikšdamas nesutikimą su Kremliaus vykdoma politika, Oirat-Kalmyk liaudies kongresas „pareiškia būtinybę visiškai išlaisvinti oiratų-kalmukų tautą iš kolonijinės priklausomybės nuo Rusijos“ ir „paskelbė savo pasiryžimą siekti Kalmukijos Respublikos išvedimo iš Rusijos Federacijos, suverenios nepriklausomos valstybės paskelbimo ir sukūrimo“.

 

Pasak dokumento autorių, Kalmukijos nepriklausomybė yra svarbiausia ir vienintelė sąlyga išsaugoti kalbą, kultūrą, tradicijas ir patį kalmukų tautos egzistavimą. Deklaracijos tekstas baigiamas kreipimusi į kitų šalių vyriausybes pripažinti Kalmukijos išlaisvinimo būtinybę.

Oiratų-Kalmukų liaudies kongresas yra organas, koordinuojantis chuulganus, tautinių aktyvistų suvažiavimus, kurie vyksta Elistoje (Kalmukijos sostinė) nuo 2015 m. Šiandien kai kurie Kongreso nariai yra tremtyje, o kiti lieka Rusijoje ir toliau yra persekiojami. Organizacijos vadovybė Kongresą vadina vieninteliu teisėtu kalmukų tautos atstovu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(314)
(9)
(305)

Komentarai (1)