Rusija slapta nusiuntė karinius sraigtasparnius Mi-35 ir Mi-17 į Afriką – neatsilieka ir Turkija: kas vyksta?  ()

Panašu, kad šiuo atveju Kremlius labiau domisi užsienio valiuta, o ne sovietiniais ginklais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 metų gruodžio pradžioje Rusijos Federacija slapta perdavė tris atakos sraigtasparnius Mi-35 Afrikos šalies Togo vyriausybei. Keliomis savaitėmis anksčiau rusai šios šalies oro pajėgoms perdavė ir du transportinius sraigtasparnius Mi-17, tvirtina Afrikos portalas.

Pažymima, kad Togas ir Rusijos Federacija susitarė dėl sraigtasparnių Mi-35 ir Mi-17 pristatymo 2021 metų pradžioje, o šios šalys turi susitarimą dėl ginklų tiekimo iki 2025 metų. Taip pat žinoma, kad Togo oro pajėgos disponuoja du Mi-8, o rusiški sraigtasparniai buvo pristatyti po to, kai Turkija aprūpino Afrikos šalį bepilotėmis oro sistemomis „Bayraktar TB2“.

Sraigtasparnių, net kelių vienetų, pristatymas iš Rusijos Federacijos į vieną iš Afrikos šalių yra neeilinis įvykis. Nes atvirų duomenų šaltiniais, 2022 metais net Rusijos kariuomenė iš savo karo pramonės iš viso negavo naujų sraigtasparnių. Be to, šiuo atveju Kremliui net nekilo mintis rekvizuoti savo kariuomenei eksporto ginklus, kaip atsitiko, pavyzdžiui, su 152 mm sviediniais iš 2022 metų gamybos partijos, kuri buvo skirta Azerbaidžano gynybos ministerijai.

 

Tikriausiai šiuo atveju Rusijos Federacija nusprendė vadovautis savo „ilgalaikiais“ interesais, įtvirtindama savo pozicijas Afrikoje, todėl nusprendė nerizikuoti sraigtasparnių tiekimo sutartimi. Darant prielaidą apie galimą „atsiskaitymo“ už Mi-35 ir Mi-17 formą, greičiausiai Maskvai čia reikėjo „tvirtos“ valiutos net su nuolaida.

Togas turi itin mažas sovietinių ginklų atsargas – „The Military Balance 2022“ skelbia, kad turi tik du T-55, 20 BMP-2 ir 5 ZyS-5 57 mm pabūklus. Tačiau savo ruožtu Togo gynybos biudžetas 2021 metais buvo laikomas tik 110 milijonų dolerių lygyje, todėl Rusija šiai šaliai sraigtasparnius pardavė su didžiule nuolaida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(18)
(-10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()