To nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų: skelbiamas efektyviausias būdas numušti „Shahed" dronus  ()

Projekto „A.Drones“ įkūrėjas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų darbuotojas Jurijus Kasianovas interviu su Tatjana Zarovna kalbėjo apie tai, kokie paprasti yra „Shahed“ dronai-kamikadzės ir kodėl neapsimoka prieš juos naudoti oro gynybos sistemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasianovo teigimu, „Shahed“ paradoksas slypi tame, kad niekas pasaulyje, išskyrus iraniečius, neteikė reikšmės paprastiems žmonėms prieinamoms technologijoms, nors jos leidžia kurti aukštųjų technologijų ginklus. Viena vertus, „Shahed“ yra gana paprastas daiktas, tačiau, kita vertus, jis tampa technologiškai pažangiu ginklu. Jei ne JAV sukurta GPS sistema, „Shahed“ nebūtų tokia efektyvi priemonė. „Bet koks mobilusis telefonas yra sudėtingesnis nei „Shahed“, – sakė Kasianovas.

Pokalbio metu jis pažymėjo, kad šiuolaikinės oro gynybos sistemos nėra skirtos numušti iranietiškus dronus. Tačiau ne viskas taip beviltiška. Kasianovas prisiminė, kad kažkada kovojant su lėktuvais buvo naudojama kitokia efektyvi taktika.

„Yra efektyvi priemonė kovoti su „Shahed“, kuriuos radarai blogai mato, nes jie yra maži ir lėtai skrenda nedideliame aukštyje. Juos reikia mušti senamadiškai, kaip per Antrąjį pasaulinį karą. Reikia turėti tūkstančius priešlėktuvinių pabūklų, prožektorių, kurie naktį apšviestų dangų, klausytis dangaus...“, – sakė Jurijus Kasianovas. Daug šio tipo dronų yra numušami kulkomis, o ne priešlėktuvinėmis raketomis. Ir priešlėktuvinių raketų prieš juos naudoti neapsimoka - jas reikia taupyti didesniems, pavojingesniems taikiniams.

 

„Vakarų sąjungininkai nesitikėjo didelio karo ir nepagamino šimtų „Patriot“ sistemų. Norint gaminti „Patriot“ dideliais kiekiais, reikia diegti masinę gamybą – tai reikalauja daug darbo ir laiko. Tiesiog tokių ginklų nėra. Jų nėra tiek, kiek mums reikia“, – apibendrino Kasianovas.

(138)
(3)
(135)

Komentarai ()