Po daugiau nei 6 mėnesių šaudymo iš CAESAR Ukraina turi didelių problemų – kas vyksta?  (1)

Keli savaeigiai CAESAR artilerijos įrenginiai, kuriuos Ukraina gavo kaip karinę pagalbą iš Prancūzijos 2022 m. balandį, po daugiau nei šešis mėnesius trukusių intensyvių kovų reikalauja kapitalinio remonto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš 18 turimų savaeigių ginklų buvo visiškai neveikiantis, dar kelis teko „užlaikyti“ laukiant priežiūros. Daugeliu atvejų reikia pakeisti ir bokštelius, o kitas žingsnis yra vamzdžių, kurie taip pat išnaudojo savo išteklius, remontas. Taip teigiama prancūzų leidinio „Le Figaro“ publikacijoje.

Pažymima, kad CAESAR remonto problema formuojant Ukrainos kariuomenę buvo aptarta per Prancūzijos gynybos ministro Francois Lecorno vizitą Kijeve 2022 metų gruodžio 28 dieną. Tuo pat metu Prancūzijos gynybos departamento vadovas pripažino, kad „tam tikra savaeigių ginklų CAESAR žala darosi rimta“. Ir kad „techninio personalo priežiūros ir mokymo poreikis tampa kliūtimi kovai“.

„Le Figaro“, remdamasis Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo žodžiais, atkartoja, kad dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali savarankiškai užtikrinti tik dviejų lygių savo artilerijos CAESAR įrenginių techninę priežiūrą: einamąjį remontą iš karto po mūšio ir vidutinio sudėtingumo remontą, kurį Ukrainos įmonės jau įvaldė. Jei reikia kapitalinio remonto, tai haubicą reikia atvežti iki pat Lenkijos teritorijos, kur realiai vyksta darbai, ir tai brangu ne tik pinigine, bet ir laiko prasme.

 

Prancūzija reikalauja, kad Ukrainoje būtų galima užsisakyti įrangos komponentus tiesiai iš gamintojų. Tuo labiau, kad Paryžius tokioms atsargoms finansuoti sukūrė specialų 200 milijonų eurų fondą. Tokio fondo kūrimo autorius, parlamentaras Benjaminas Haddatas, gruodžio 28 d. lankėsi Kijeve kaip Lecorno vadovaujamos vyriausybės delegacijos dalis.

Savo ruožtu Ukrainos gynybos ministerija norėtų „daugiau bendradarbiauti su Prancūzijos įmonėmis, kad palengvintų remontą Ukrainos teritorijoje“. Kitaip tariant, uždaryti visą savaeigių ginklų CAESAR techninės priežiūros ciklą Ukrainos teritorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(0)
(64)

Komentarai (1)