Ukraina pakeitė HIMARS naudojimo taktiką: skelbiama apie tikrą košmarą okupantams  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pakeitė HIMARS raketų sistemų naudojimo taktiką, rašo „The New York Times“, remdamasis karo analitiku Michaelu Kofmanu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų karo analitikai atkreipė dėmesį į galimą naują Kyjivo požiūrį į HIMARS naudojimą. Anksčiau Ukraina HIMARS naudojo amunicijos sandėliams ir tiekimo linijoms naikinti, o dabar jos nutaikomos į kareivines ir kitas karių koncentracijas.

„Mobilizuotųjų antplūdis fronto linijose padarė juos pažeidžiamais“, – sakė Michaelas Kofmanas. Jo nuomone, nors HIMARS atakos sumažino Rusijos pranašumą artilerijoje, naujausios šių sistemų atakos turi mažesnę įtaką karo veiksmų eigai.

„Pirmasis žingsnis bet kuriame Ukrainos kelyje į pergalę bus tęsti šį didžiulį naikinimo ir varginimo etapą, kuriame šiuo metu esame“, – mano strateginių studijų profesorius Phillipsas O'Brienas. Jis pridūrė, kad Ukraina „daugiausia pasikliaus tolimojo nuotolio ginkluote, kad metodiškai pašalintų prieš juos esančias Rusijos pajėgas“.

Rusijos gynybos ministerija pripažino didžiausią karių praradimą per vieną ataką - pagal Rusijos paskelbtus duomenis, HIMARS ataka Makijivkoje nusinešė 63 karių gyvybes.

 

Taktikos pasikeitimą patvirtiną ir gruodį įvykusi HIMARS ataka prieš „Wagner“ bazę viešbutyje Kadijivkoje Luhansko srityje. Ir panašūs smūgiai Rusijos karinėms bazėms Melitopolyje.

Sausio 3 d. Ukrainos ginkluotosios pajėgos taip pat pranešė apie dvi naujas atakas prieš Rusijos kariuomenę ir techniką: rusai degė ir sausio 1 d. Fedorivkos kaimo apylinkėse ir gruodžio 31 d. prie Chulakivkos kaimo (Chersono regionas). Kyjivas nepatikslino, kaip buvo surengti smūgiai, tačiau nurodė, kad dėl smūgio Chulakivkai Rusijos pajėgos neteko apie 500 sužeistų ir žuvusių karių.

 

Po atakos Makijivkos bazėje Rusijos kariuomenės tinklaraštininkai kritikavo vadovybę už tai, kad ši sugrūdo mobilizuotus į vieną vietą. Buvęs „DLR“ pajėgų vadas Igoris Girkinas (Strelkovas) teigia, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius siekia šimtus, o didelių nuostolių priežastis buvo labai tankus personalo ir įrangos sukaupimas HIMARS veikimo zonoje.

Tuo tarpu Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Mironovas paragino atlikti tyrimą, kad būtų išsiaiškinta, „kas įvyko: išdavystė ar nusikalstamas aplaidumas“.

(133)
(2)
(131)

Komentarai ()

Susijusios žymos: