Šitiems į uodegas rusai nesitrankys - kodėl net ir po amerikiečių drono numušimo britų naikintuvai skraidė virš Juodosios jūros?  ()

Kovo 24 dieną Juodojoje jūroje pakankamai netoli nuo Rusijos okupuoto Krymo skraidė britų naikintuvai. Ką tai reiškia? Kodėl jie ten sukiojosi, nors rusai netoli tos vietos jau buvo numušę amerikiečių droną?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londonas kovo 24 d. į Juodąją jūrą išsiuntė karinius lėktuvus, įskaitant keturis „Eurofighter Typhoon“ naikintuvus. Tai „Flightradar“ puslapyje stebėjo daugybė žmonių. Lėktuvai sukiojosi netoli laikinai okupuoto Krymo, nors netoli tos vietos kovo 14 dieną rusai buvo numušę amerikiečių žvalgybinį droną. Dar daugiau - tai padarę rusų naikintuvų pilotai buvo apdovanoti, o Rusija pakartojo, kad ta tarptautinės oro erdvės zona karo metu yra uždrausta.

Prie britų „Eurofighter Typhoon“ ir žvalgybinio „Boeing RC-135“ niekas nesiartino. Bet kodėl jie ten skraidė?

Porą dienų oficialių paaiškinimų trūko, bet viskas buvo suplanuota. Kovo 26 dieną Jungtinės Karalystės Ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey sakė: „JK išlieka įsipareigojusi NATO ir Europos saugumui Rusijos agresijos ir neišprovokuotos invazijos į Ukrainą akivaizdoje. Operacija „Biloxi“ yra ilgametė NATO misija, o Karališkosios oro pajėgos atlieka pagrindinį vaidmenį užtikrinant saugumą ir atgrasymą Europoje“.

 

Operacija „Biloxi“ yra ilgametė NATO oro policijos misija, vykdoma Jungtinės Karalystės ir Juodosios jūros regiono bei aplinkinių šalių. „Biloxi“ pradėta 1961 metais - pačiame Šaltojo karo įkarštyje, kai Sovietų sąjungos atgrasymas buvo labai svarbi užduotis.

Jungtinė Karalystė negali stabdyti šios misijos vien dėl to, kad Ukrainoje vyksta karas. Priešingai - ją būtina vykdyti, kad Rusija suprastų, kad tokia galia Europoje egzistuoja ir jos neatbaido nei Rusijos agresija, nei drono numušimas.

(189)
(4)
(185)

Komentarai ()