Europoje skelbiama branduolinio ginklo avarija: to dar nebuvo, kas nutiko Nyderlanduose  (2)

Volkelio oro bazėje Nyderlanduose įvyko incidentas su viena iš amerikietiškų branduolinių bombų B61, kurios yra pasenusios, tačiau vis dar saugomos Europos šalių teritorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos mokslininkų federacija (FAS) rado bombos nuotrauką, kurioje matoma, jog ji perkreipta nuo stipraus smūgio galinėje dalyje, o vienos uodegos dalies nėra. Tai teigiama balandžio 3 d. FAS leidinyje.

Medžiagoje nenurodyta, kur ir kada buvo padaryta nuotrauka, tačiau atrodo, kad ji fotografuota aviaciniame angare oro bazėje Nyderlanduose. Be matomų pažeidimų, publikacijos autoriai atkreipė dėmesį į rožinę lipnią juostelę, kuria buvo užsandarinta skylė bombos uodegoje. Tuo pačiu metu nuotraukoje matyti kaip keturi žmonės, iš kurių trys yra su karine uniforma, apžiūri bombą, ar ji nepažeista.

Leidinyje rašoma, kad ši fotografija pirmą kartą pasirodė 2022 m. per Los Alamos nacionalinės laboratorijos studentams skirtą instruktažą. Tačiau publikacijos autoriai pabrėžė, kad kol kas nėra patikimos informacijos, jog nuotraukoje esanti B61 yra tikra, o jos deformacija buvo nelaimingo atsitikimo, o ne mokymosi simuliacijos padarinys.

 

Tačiau jei tai iš tiesų yra sugadinta branduolinė bomba, tai būtų pirmasis viešai žinomas branduolinio ginklo avarijos atvejis oro bazėje Europoje, rašė FAS ataskaitos autorius Hansas Christensenas.

Taip pat buvo pažymėta, kad bet koks branduolinio ginklo pažeidimas, kuris amerikietiškoje terminologijoje vadinamas „Bent spear“ (sulenkta ietis), paprastai yra laikomas paslaptyje. JAV karinių oro pajėgų Europoje atstovas nuotraukos plačiau nepaaiškino, tačiau sakė, kad JAV „išlaiko aukščiausio lygio personalo ir įrangos, palaikančios strateginį arsenalą, standartus“.

 

„JAV politika yra tokia, kad negalime nei patvirtinti, nei paneigti branduolinių ginklų buvimo ar nebuvimo jokioje bendroje ar konkrečioje vietoje, įskaitant tikslines pratybas ar realias operacijas“, – sakė jis.

B61 bomba yra vienintelis taktinis branduolinis ginklas, likęs JAV arsenale, o 100 tokių bombų saugoma Nyderlanduose, Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Turkijoje. Bombos tebėra JAV nuosavybė, tačiau šešių kitų NATO sąjungininkų orlaivių įgulos yra apmokytos jas įdėti į lėktuvus. Todėl karo veiksmų atveju bomboms pakrauti į sąjungininkų lėktuvus reikėtų JAV, NATO Branduolinio planavimo grupės ir Didžiosios Britanijos ministro pirmininko sutikimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(15)
(-11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)