Rusai panaudojo naują taktiką: kuo ypatinga naktinė Odesos ataka?  ()

Balandžio 4-osios naktį rusai „Shahed-131/136“ tipo dronais atakavo Pietų Ukrainą. Iš 17 paleistų dronų Ukrainos oro gynyba sunaikino 14. Iš jų 13 - virš Odesos srities, 1 – virš Mykolajivo srities. Tai buvo masiškiausias išpuolis pastarosiomis dienomis ir priešas panaudojo naują taktiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos Pietų gynybos ir saugumo pajėgų Jungtinio koordinuojančio spaudos centro vadovė Natalija Gumeniuk pranešė, kad okupantai bando suklaidinti Ukrainos oro gynybą.

Anksčiau priešas naudojo iki 14 „Shahed“ dronų, pažymėjo Natalija Gumeniuk. Rusai juos įprastai siuntė į šalies šiaurę ir šiaurės rytus, tačiau praėjusią naktį rusai nusprendė apie save priminti ir Ukrainos pietuose.

„Šį kartą jie naudojo naują taktiką, bandydami apeiti mūsų oro gynybą. Visų pirma, jie siuntė „Shahed“ iš rytinės Azovo jūros pakrantės ir gana mažame aukštyje. Taip siekiama, kad jie būtų kuo labiau nepastebimi. Todėl oro reidas buvo paskelbtas jau oro gynybos operacijos metu“, – aiškino Gumeniuk.

Toks „Shahed“ skaičius yra susijęs su priešo bandymais apeiti ir suklaidinti Ukrainos oro gynybą, pažymėjo Gumeniuk. Išpuolio taikiniai buvo kritinė civilinė ir karinė infrastruktūra. Trys dronai krito vienoje įmonėje, kilo didžiulis gaisras. „Ryte gelbėtojams pavyko jį likviduoti. Preliminariai nukentėjusių nebuvo, tačiau tyrimą atliekančių institucijų darbas tęsiasi. Rezultatai bus vėliau“, – sakė pranešėja.

„Deja, mes neturime tokių pažangių aptikimo priemonių dideliems atstumams. Mums reikia sistemų, kurios juos aptiktų, kai taikiniai tik paleisti iš paleidimo įrenginių. Tikiuosi, kad užsienio partneriai, su kuriais deramės, mums tuo padės. Mes stengsimės kuo greičiau ir efektyviau nustatyti tokius taikinius, kad galėtume įspėti gyventoju. Bet tam ir yra mūsų priminimai, kad budrumo negalima prarasti“, – pabrėžė ji.

 

Anot pranešėjos, priešas tokių atakų neatsisakys ir ateityje. Ir, galbūt, jis ieškos būdų, kaip jas paįvairinti, kad pajustų santykinį pranašumą.

„Kaip dabar – jie pastebėti jau visai arti, tačiau oro gynyba veikė galingai. Rusai prie tokių rodiklių pripratę – 75% niekur nepataiko, o 20–25% pataikymas jiems yra geras rezultatas“, – reziumavo Natalija Gumeniuk.

(11)
(7)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: