„Rusija juos nušluos“ - kodėl Ukrainai netinka šturmo lėktuvai A-10?  ()

„Fairchild A-10 Thunderbolt II“, dar žinomas kaip „Warthog“ yra vienas garsiausių šturmo lėktuvų pasaulyje. Tai - dvimotoris reaktyvinis lėktuvas, skirtas antžeminiams taikiniams atakuoti. A-10 įprastai remia antžemines pajėgas, naikina šarvuotą techniką, įtvirtinimus. Pirmam skrydžiui „Warthog“ pakilo 1972 metais, 1977-aisiais lėktuvas pradėjo tarnybą. Gal jis tiktų Ukrainai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nėra tik kažkokia beprotiška idėja. „Fairchild A-10 Thunderbolt II“ buvo gaminamas 1972-1984 metais. Tai reiškia, kad naujausi šio modelio lėktuvai yra gana seni. Įprastai technikos senumas nėra privalumas ir šis atvejis nėra išimtis. Tiesiog „Fairchild A-10 Thunderbolt II“ niekada nebuvo eksportuojamas, šiuos lėktuvus naudoja tik JAV. Jau kurį laiką kalbama apie tai, kad „Warthog“ užduotis daug saugiau ir efektyviau atlieka modernūs naikintuvai, kurių JAV tikrai turi. Taigi, senstančių A-10 buvo planuojama atsisakyti.

Prieš gerą dešimtmetį buvo rimtai svarstoma visiškai atsisakyti „Warthog“ paslaugų. 2016 metais šių planų buvo atsisakyta ir lėktuvo tarnybos laikas buvo pratęstas be pabaigos datos. Tačiau A-10 vis tiek po truputį nurašoma - kovą skelbta, kad JAV oro pajėgos ketina nurašyti 42 „Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II“ lėktuvus. Bet kam išmesti gerą daiktai, kai jį galėtų panaudoti Ukraina?

Ukraina jau naudoja šturmo lėktuvus - „Suchoi Su-25“ nėra identiškas A-10, tačiau atlieka panašias užduotis. Tai gal A-10 galėtų padėti Ukrainai? Šis klausimas internete buvo keliamas tada, kai rusų karinės kolonos tiesiog rikiavosi ant atvirų Ukrainos kelių, tarsi laukdamos, kol bus suvarpytos „GAU-8/A Avenger“ salve.

 

2022 m. gruodį viename interviu Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad dar kovo pabaigoje (kai egzistavo tos rusų technikos kolonos) prašė JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino 100 A-10 lėktuvų. Tačiau, kaip pranešama, sekretorius Austinas ministrui Reznikovui sakė, kad toks planas „neįmanomas“, o „senamadiškas ir lėtas“ A-10 būtų lengvas taikinys Rusijos oro gynybai.

Dabar, balandžio 20 dieną, Jurijus Ignatas, Ukrainos oro pajėgų atstovas, pakartojo šią paprastą tiesą - „Uždarome temą apie A-10 ir kitus orlaivius, kurią „ekspertai“ nuolat iškelia. Kažkas perskaitė, kad tai būtų šaunu. Noriu priminti, kad Rusija yra dislokavusi galingas priešlėktuvinių raketų pajėgas kontakto linijoje, taip pat ir prie valstybės sienos. Tai yra trumpo, vidutinio ir didelio nuotolio sistemos“.

 

Kodėl Ukraina tada nori naikintuvų, bet nedega noru susirinkti JAV nebereikalingus „Fairchild A-10 Thunderbolt II“? Mokymų laikas yra labai panašus - A-10 įvaldomas ne ką greičiau. Tačiau naikintuvai yra greitesni, universalesni, lengviau išvengia priešlėktuvinės gynybos gniaužtų. A-10 tiesiog yra per lėti šiam karui. Sraigtasparniai taip pat yra lėti (dar lėtesni), bet jie bent jau gali pakilti ir nusileisti bet kur. A-10 būtų pastebėtas iš toli.

(22)
(1)
(21)

Komentarai ()