Pietų Korėja atvėrė duris ginkluotės tiekimui Ukrainai - iš kur ten sovietinė karinė technika?  (1)

Pietų Korėjos prezidentas Yoonas Suk Yeolas sakė, kad jo vyriausybė žiūri į galimybes padėti apginkluoti Ukrainą. Iki šiol ši Azijos valstybė Ukrainai teikė tik finansinę ir humanitarinę pagalbą. Tačiau dabar atveriamos durys ir karinei technikai. Viena mašina galėtų būti perduota labai lengvai - iš kur Pietų Korėjoje BMP-3?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa tai, aišku, tėra spekuliacija. Pietų Korėja kol kas nekalba apie ginklus - tiesiog atvėrė tam duris. Ir neaišku, kokių ginklų Ukrainai iš jos reikėtų labiausiai. Tikriausiai Ukraina labiausiai norėtų priešlėktuvinės gynybos sistemų ir artilerijos. Ukraina pereina prie NATO 155 mm standarto ir Pietų Korėja čia turi ką pasiūlyti. Pavyzdžiui, 155 mm haubicos K55/K55A1 (pagal licenciją gaminta amerikietiškos M109 versija) ten po truputį keičiamos naujomis „K9 Thunder“, todėl galėtų būti perleistos Ukrainai. Ukrainai praverstų ir salvinė raketų sistema „K136 Kooryong“, kuri Pietų Korėjai jau yra beveik nereikalinga ir veikia panašiai kaip „Grad“.

 

Bet jei jau spekuliuojame apie Pietų Korėjos ginkluotės siuntimą Ukrainai, tai galbūt tam geriausiai tiktų sovietiniai/rusiški ginklai, kuriuos Ukraina gerai pažįsta ir gali aptarnauti? Perspektyva siųstis atsargines dalis iš Pietų Korėjos yra sudėtinga. O štai BMP-3 ukrainiečiams yra gerai pažįstamas ginklas.

Pietų Korėja turi 40 pėstininkų kovos mašinų BMP-3 (dar apie 30 jų turėtų būti rezerve). Tai - saujelė, visai nedaug, bet Ukraina galėtų turėti naudos iš šių mašinų. Jas Pietų Korėja gavo dviem siuntomis - pirmas 33 atvyko 1996-1997 metais, dar 37 - 2005-aisiais. Rusija jas perdavė už sovietines skolas.

Negana to, Pietų Korėja gavo ir 33 tankus T-80U ir 2 T-80UK - jais Rusija taip pat mokėjo už skolas, susidariusias Sovietų Sąjungos laikais. Pirmieji šeši T-80U į Pietų Korėją atkeliavo 1996 m., dar 27 - 1997 m. Galiausiai, 2005 m, į Pietų Korėją atvyko du T-80UK.

 

Rusija, beje, 2015 metais norėjo nusipirkti Pietų Korėjos turimus T-80 ir BTR-3. Iš tų bandymų nieko neišėjo, bet buvo akivaizdu, kad Rusijai nepatinka, kad Pietų Korėja, JAV sąjungininkė, turi šią ginkluotę. Ir, beje, ją peikia.

Didžiausios T-80 problemos korėjiečiams yra susijusios su tuo, kad detales ir amuniciją reikia importuoti, kai tuo tarpu vietinės gamybos tankai šiuo požiūriu yra lengviau ir pigiau išlaikomi. Be to, T-80 turi ankštą kabiną, godžiai degalus ryjantį turbinos variklį, prastus taikiklius, lėtą užtaisymo sistemą. Tikslumą mėgstantiems korėjiečiams tai nepatinka, bet ukrainiečiai prie tokios rusiškos technikos yra įpratę ir rastų būdų ją panaudoti.

 

Pietų Korėja, beje, turi ir kelis T-72M1 ir T-62 tankus, kuriuos mokymuose naudoja kaip priešo modelius. Įdomu, kad ilgą laiką jų buvimas Pietų Korėjoje buvo laikomas paslaptyje.

Pietų Korėjos ginkluotė yra labai geros būklės, net jei dalis jos yra sena. Be to, Pietų Korėja turi ne  tik T-80 tankų bei BTR-3 pėstininkų kovos mašinų, bet ir amunicijos jiems. Taigi, tai būtų nebloga greita parama ukrainiečiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(57)
(2)
(55)

Komentarai (1)