Pavojaus signalas Putinui: Kinija skubiai keičia kursą, skelbiamas pirmas rimtas žingsnis  ()

Po praėjusiais metais Vladimiro Putino įsakymo dėl invazijos Xi Jinpingas sulaukė vis daugiau kritikos Vakaruose dėl to, kad palaiko glaudžius santykius su Rusijos prezidentu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija paskelbė 12 punktų po karo dokumentą, tačiau Vakaruose jis buvo kritikuojamas dėl to, kad jame nebuvo pasmerkta invazija ir jame buvo daugiau užslėptos kritikos NATO nei Rusijai, teigiama „Financial Times“ publikacijoje, pranešė „Censor.NET“, remdamasis „RBC-Ukraina“.

Šis skepticizmas sustiprėjo praėjusį mėnesį po to, kai Xi su valstybiniu vizitu apsilankė Maskvoje, bet iš karto nepaskambino Zelenskiui, kaip daugelis tikėjosi.

Daugelis Vakarų analitikų mano, kad ambasadoriaus Lu Šėjaus pareiškimas praėjusį savaitgalį, kuriame jis suabejojo Ukrainos suverenumu Krymo atžvilgiu, turėjo įtakos galutiniam skambučio (tarp Kinijos ir Ukrainos prezidentų) sprendimui. Kiti sako, kad Kinija supranta, jog turi padaryti daugiau, kad įtikintų Europą savo nuoširdumu, jei nori dalyvauti bet kokiame pokariniame sprendime. Tai ypač svarbu, nes ES pradeda rengti naują politiką Kinijos atžvilgiu, kurią tikimasi užbaigti iki birželio pabaigos.

„Rusija šio karo gali ir nelaimėti“, - sakė Yu Jie, „Chatham House“ Azijos ir Ramiojo vandenyno programos vyresnysis bendradarbis iš Kinijos. – „Kinija nori bent jau turėti įtakos Ukrainoje po konflikto, kad neleistų Ukrainai visiškai atsigręžti į Vakarus valstybės kūrimo po konflikto procese“.

Kaip pažymi „Financial Times“, per valandą trukusį prezidentų pokalbį, pirmąjį nuo karo pradžios, Kinija taip pat pareiškė, kad siųs į Ukrainą specialųjį pasiuntinį Li Hui – tai pats ryžtingiausias žingsnis bandant tarpininkauti konflikte. Kaip teigiama oficialiame Kinijos pranešime, Li „nuodugniai bendraus su visomis šalimis dėl politinio Ukrainos krizės sprendimo“.

 

Pasak analitikų, pateikdama neutralesnį frontą Kinija tikisi įvaryti pleištą tarp JAV ir ES ir parodyti besivystančiam pasauliui, kad ji yra taikos šalininkė, priešingai nei Vašingtonas, kurį ji kaltina ginklų tiekimu karui. Vienas aukšto rango pareigūnas sakė, kad šis skambutis buvo „signalas kitiems pietų pasaulio gyventojams, kad ji (Kinija) yra pasaulio lyderė“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(12)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: