Susirėmimai Europoje. Sužeisti NATO kariai, Serbijos kariuomenė pakelta ant kojų (Video)  ()

Dėl susirėmimų Zvečano mieste, iš dalies pripažinto Kosovo šiaurėje, buvo sužeisti Šiaurės Atlanto aljanso taikdariai, dalyvaujantys KFOR misijoje, ir serbai, protestuojantys dėl vietos rinkimų nepripažinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos žiniasklaida, remdamasi KFOR pareiškimu, iš pradžių  pranešė apie  41 sužeistą NATO taikdarį, įskaitant 11 italų, kurių kontingentas yra vienas didžiausių Kosove. Vėliau KFOR pranešime buvo pateikta informacija apie 25 sužeistus taikdarius.

Pasak Italijos užsienio reikalų ministro Antonio Tajani, trijų sužeistųjų italų būklė sunki, tačiau pavojus jų gyvybėms negresia. „Noriu išreikšti savo solidarumą su KFOR misijos kariais, kurie buvo sužeisti Kosove per susirėmimus tarp serbų demonstrantų ir Kosovo policijos“, – pabrėžė jis.

Serbų valstybinio transliuotojo RTS duomenimis, buvo sužeista daugiau nei 50 žmonių. Vieno iš jų būklė kritinė, kitų – sunki.

Padėtis Zvečane pirmadienį paaštrėjo po to, kai proserbiškos vietos partijos „Serbų sąrašas“ nariai atsisakė vykdyti taikdarių įsakymus palikti savivaldybės pastatą ir pralaužė sieną tarp policijos ir taikdarių. Atsakydami jie panaudojo apsvaiginimo granatas ir, kaip praneša Serbijos žiniasklaida, šaunamuosius ginklus.

Priminsime, kad praėjusią savaitę keliose Kosovo šiaurės savivaldybėse kilo susirėmimai: policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas išvaikyti serbų protestuotojus. Priežastis buvo vietos serbų atsisakymas dalyvauti regioniniuose rinkimuose balandį ir pripažinti jų rezultatus.

 

Sekmadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Kosovo vyriausybę sumažinti įtampą santykiuose su Serbija. O Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius  įvedė šalies kariuomenę į visišką parengtį ir įsakė jos daliniams penktadienį artėti prie sienos su Kosovu.

 

Serbai, sudarantys daugumą Šiaurės Kosove, vis dar laiko Belgradą savo sostine. O etniniai albanai sudaro daugiau nei 90 % viso Kosovo gyventojų, tačiau Kosovo serbai šiaurėje jau seniai reikalavo įgyvendinti 2013 m. susitarimą sukurti jų teritorijoje autonominių savivaldybių asociaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(14)
(-11)

Komentarai ()