[ŽT] „Su siaubu seku naujienas!“ Skelbiamas košmaras dešimtmečiams  ()

Kachovkos užtvankos sunaikinimas turės milžiniškų pasekmių, kurios bus jaučiamos ir kelis dešimtmečius po karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Vietovių užteršimo ginklais skyriaus vadovas Erikas Tollefsenas, kaip praneša „Reuters“, „su siaubu seka naujienas“. Jis pažymėjo, kad Kachovkos HE sunaikinimo sukeltas potvynis išplovė daugybę minų laukų.

„Anksčiau mes bent žinojome, kur gresia pavojus. Dabar nežinome. Žinome tik tai, kad dabar minos yra kažkur pasroviui“, - sakė Tollefsenas.

Anot jo, grėsmė civiliams gyventojams iš tokių „klaidžiojančių minų“ išliks ilgus dešimtmečius. Be to, nėra žinoma, kiek minų buvo panaudota karo veiksmuose. „Žinome tik tai, kad jų skaičius didžiulis“, – sakė Tollefsenas.

Rusija naudoja priešpėstines minas - kaip ir JAV bei Kinija, ji nėra pasirašiusi Otavos sutarties, draudžiančios priešpėstinių minų gamybą, kaupimą ir naudojimą. Ukraina priešpėstinių minų nenaudoja. Sausumos minos gali pristabdyti priešo veržimąsi, bet minų laukus būtina gerai pažymėti bent jau savo dokumentacijoje, kad po karo viską būtų galima sutvarkyti. Rusija to nedaro. Be to, dabar net ir ji nepasakytų, kur yra visos tos minos - jas nuplovė vanduo ir kada nors, jau labai greitai, jas greičiausiai ims rasti civiliai. Anksčiau bent jau buvo galima numanyti, kur gali būti minų. Dabar priešpėstinės minos gali būti kone bet kur - vanduo nuslūgs, o minos liks.

(5)
(26)
(-21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: