„Mums davė ginklus dar 2021 m. lapkritį“. Kariauti atsisakęs rusų lakūnas pabėgo į Lietuvą  ()

Pilotas teigė, kad pasiruošimas invazijai buvo pradėtas jau 2021 metų lapkritį. Kadangi jis negalėjo savo noru atsistatydinti, jis turėjo kreiptis pagalbos į prieš Putiną nukreiptas organizacijas ir bėgti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos lakūnas, atsisakęs kovoti prieš Ukrainą, pabėgo iš Rusijos ir savo noru pasidavė Lietuvos migracijos tarnybai. Apie tai jis papasakojo BBC žurnalistams.

Pilotas, vardu Dmitrijus Mišovas, sakė, kad tuo metu, kai prasidėjo visapusiška Rusijos Federacijos invazija į Ukrainą, jis tarnavo kovinio sraigtasparnio navigatoriumi-operatoriumi 15-ojoje armijos aviacijos brigadoje mažame Pskovo regiono miestelyje, kuri nuo pirmos karo dienos dalyvavo Rusijos invazijoje į Ukrainą. Pasak jo, ši brigada yra ginkluota Ka-52, Mi-28N ir Mi-35M, Mi-26 ir Mi-8MTV-5.

„Aš, žinoma, tikėjausi, kad taip nebus. Tačiau buvo visi ženklai, kad taip bus (Rusijos Federacijos invazija į Ukrainą – red.). Pasienio zonų žvalgybą pradėjome dar 2021 m. lapkritį. Tada nusprendė mums kažkodėl duoti ginklus treniruotėms ir sraigtasparniams uždėti šarvų plokštes, o tai paprastai nebuvo daroma prieš mokymus. Taip kariškiai suprato, kad artėja karas“, – su žurnalistais dalijosi Mišovas.

Invazijos į Rusijos Federaciją pradžia ir bandymas išsivaduoti

Vasario 24-osios naktį Mišovas pabudo nuo pranešimo, kad jam reikia skristi į Hostomelį netoli Kijevo, tačiau skrydis buvo atšauktas dėl penkių lėktuvų ir dviejų įgulų praradimo.

Pilotas teigė, kad 2022 metų sausio pabaigoje pateikė prašymą atleisti iš darbo, tačiau nespėjus jo išnagrinėti, buvo išsiųstas į Baltarusiją per jos teritoriją gabenti įvairių krovinių Rusijos armijai. Mišovas Baltarusijoje tarnavo iki 2022 m. balandžio mėn., po to grįžo į dalinį, kad gautų atleidimą.

 

Pasak jo, jis išbandė daugybę metodų, tačiau jam buvo iškelta byla pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 339 straipsnį „vengimas atlikti karinės tarnybos pareigas imituojant ligą ar kitais būdais“, dėl ko grėsė kalėjimas nuo 5 iki 10 metų, tada jis suprato, kad turi bėgti.

Kariškio pabėgimas iš Rusijos

Mišovas sužinojo apie vieną organizaciją, kurios nariai nusiteikę prieš Putiną. Į ją kreipėsi pagalbos, buvo patikintas, kad jie jam padės visame kame. Buvo sudarytas maršrutas ir planas, po kurio pilotas galėjo kirsti sieną su Lietuva, kur buvo pasitiktas ir automobiliu nuvežtas į Vilnių.

 

„Esu kariškis, turiu ginti savo šalį nuo agresijos. Neturėčiau būti nusikaltimo bendrininku. Kažkodėl mums niekada nebuvo paaiškinta, kodėl prasidėjo šis karas. Kodėl turėtume pulti ukrainiečius ir žudyti juos, Niekas nepaaiškino. Manau, kad visa tai daroma tik tam, kad išsaugotų vieno žmogaus, konkrečiai Putino, galią. Jis nusprendė tokiu būdu tiesiog sustiprinti savo galią“, – apibendrino pilotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(1)
(56)

Komentarai ()