Netikėta žinia. ES saugumo garantijų Ukrainai nebus. Kas vyksta?  ()

Europos Sąjunga nesuteiks Ukrainai saugumo garantijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša DW, oficialus Europos Sąjungos užsienio politikos tarnybos atstovas Peteris Stano tai grindė tuo, kad ES, skirtingai nei NATO, nėra gynybinė organizacija.

„Mes nesame gynybos organizacija. Tai NATO ir atskirų šalių, bet ne ES kaip organizacijos diskusija“, - sakė jis.

Stano pažymėjo, kad ES remia Ukrainą keliose srityse, įskaitant karinę sritį, pavyzdžiui, finansuoja ginklų tiekimą siekiant apsisaugoti nuo Rusijos agresijos. Kalbant konkrečiai apie saugumo garantijas, jis pažymėjo, kad ES „gali jas paremti, bet pati savaime nėra saugumo garantas“.

Komentuodamas po birželio mėn. įvykusio ES aukščiausiojo lygio susitikimo priimtą pareiškimą, kad ES ir valstybės narės yra pasirengusios prisidėti prie būsimų saugumo įsipareigojimų Ukrainai, Stano pažymėjo, kad saugumo garantijos yra atskirų valstybių narių, o ne visos ES reikalas.

„Tai yra valstybių narių, kurios turi būdų pasiūlyti tokias garantijas, prerogatyva“, - apibendrino jis.

Ukraina nori, kad Vakarų partneriai – NATO, ES ir atskiros šalys – suteiktų jai saugumo garantijas dėl nepuolimo ateityje, taip pat ir iš Rusijos pusės. Šiuo tikslu Ukraina ketina įstoti į NATO ir tikisi gauti garantijas dar prieš suteikiant narystę.

 

Kai kurios šalys – JAV, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė – jau pareiškė esančios pasirengusios būti Ukrainos saugumo garantėmis.

Tuo pat metu kai kurios ES šalys pasisakė prieš saugumo garantijų suteikimą Ukrainai ES lygmeniu. Visų pirma tai pareiškė Austrijos kancleris Karlas Nehammeris, o, pasak jo, panašios pozicijos esą laikosi ir Airija, Kipras bei Malta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(24)
(-20)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()