„Nė viena iš „Ch-22“ raketų nebuvo sunaikinta.“ Ukraina skelbia apie didžiulį Rusijos smūgį  ()

„Ch-22“ raketos kadaise buvo sukurtos JAV lėktuvnešiams naikinti. Jos naudojamos nuo 1962 metų ir yra gana brangios. Dabar Rusija jas dažnai naudoja Ukrainos grūdams naikinti. Bet jomis atakuojami ir kiti objektai. Bėda ta, kad Ukraina jų nenumuša.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro gynybos pajėgos nenumušė nė vienos Rusijos paleistos „Ch-22“ raketos, teigia Ukrainos Oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas. „Ch-22“ raketas Rusija panaudojo rugpjūčio 15 dienos atakoms, bet ir anksčiau jos naudotos Ukrainos civilinei infrastruktūrai naikinti. Nors „Raduga Ch-22“ originaliai sukurtos ypatingos svarbos taikiniams pulti - ypač JAV lėktuvnešiams - dabar jos dažnai naikina Ukrainos grūdų derlių. Kodėl? Nes Rusija turi daug šių raketų - daug jų jau yra muziejuose, nes „Ch-22“ tarnauja nuo 1962 metų.

„Jie tikrai turi dar kelis šimtus jų rezerve. Daugiau nei pusantro šimto šių raketų jau buvo panaudota mūsų šalies teritorijoje. Deja, sankcijos, kurios turėtų veikti kaip prevencinė priemonė prieš tų technologijų įsigijimą Rusijai, didelio efekto neduoda. Gali būti, kad gamyba sumažės, bet dabar gamybos procesas tęsiasi“, – sakė jis.

„Patriot“ gali numušti „Ch-22“, bet šių sistemų Ukraina turi ne visur. Kitoms sistemoms „Ch-22“ yra sunkiai įkandama dėl dviejų priežasčių - greičio ir balistinės trajektorijos.

Nė viena iš sparnuotųjų raketų „Ch-22“ nebuvo sunaikinta. Ne tik šiandien. Tai - raketos, kurias galima numušti tokiomis priemonėmis kaip „Patriot“. Jos [„Patriot“ raketos] naikina balistiką, numuša „Kinžal“. Nors „Ch-22“ yra laikoma sparnuota raketa, ji yra viršgarsinė. Skrenda apie 4000 km/val. greičiu ir prie tikslo artėja daugiausia balistine trajektorija. Todėl tokių raketų kol kas negalima numušti įprastomis oro gynybos priemonėmis. Šios raketos šiandien iš lėktuvo „Tu-22M3“ atakavo Donecko sritį“, – pridūrė oro pajėgų atstovas.

 

Beje, Ukraina irgi turėjo nemažai „Ch-22“ raketų ir „Tu-22M2/M3“ bombonešių joms leisti. „Ch-22“ raketos lekia apie 600 km, išvysto iki 5600 km/val. greitį ir nėra įveikiamos jokioms sovietinėms oro gynybos sistemoms. Jei Ukraina turėtų tą arsenalą ir būtų jį išsaugojusi pirmomis karo dienomis, Krymo tiltas tikrai nestovėtų. Tačiau Ukrainos bombonešiai, kurių buvo net 60, ir 423 „Ch-22“ raketos buvo sunaikinti iki 2006 metų pagal Nunno-Lugaro susitarimą - JAV norėjo, kad buvusios sovietų šalys neturėtų strateginės ginkluotės, kuri politinių krizių atveju galėtų patekti į blogas rankas. Pagal tą ir panašius susitarimus Ukraina atsisakė daug įvairių raketų. Klausimas, aišku, ar Ukraina būtų išsaugojusi „Tu-22“ flotilę. Bet jei būtų, ar Rusija vis tiek būtų ją puolusi? Gal būtų puolusi dar aršiau, naudodama dar galingesnius ginklus? Niekas dabar nepasakys.

(26)
(44)
(-18)

Komentarai ()