Neįtikėtina istorija. Kaip Zelenskis tapo prezidentu (Video)  (13)

Ar žinojote, kad Zelenskis prezidentu tapo Vakarčuko – roko grupės „Ocean Elzy“ lyderio – dėka?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Devana yra ukrainietė, kovojanti su Rusija informaciniame fronte, nes kito pasirinkimo neturi. Savo „Twitter“ paskyroje ji pasakoja apie Ukrainą ir kovą su Rusijos propaganda. Šiame įraše ji skelbia istoriją apie Zelenskį. Kaip jis tapo prezidentu ir kuo tai gali baigtis. Jos nuomonė - žemiau.

Ar žinojote, kad Zelenskis prezidentu tapo Vakarčuko – roko grupės „Ocean Elzy“ lyderio – dėka?

Tuo metu buvo atlikta apklausa, už ką žmonės atiduotų savo balsą prezidento rinkimuose. Visuomenė buvo nusivylusi politikais ir atsitiko taip, kad lyderiu tapo Sviatoslavas Vakarčukas, kurio sąraše iš viso nebuvo – žmonės į rinkimus jį pakvietė patys. Nepaisant didelio palaikymo iš jų pusės, Vakarčukas skeptiškai vertino šią apklausą ir nenorėjo dalyvauti rinkimuose.

Tačiau oligarchas Kolomoiskis, bijodamas, kad Vakarčukas dalyvaus rinkimuose, nusprendė įtraukti Zelenskį į sąrašą, kaip konkurentą Vakarčukui. Tačiau Zelenskis oficialiai nebuvo nominuotas rinkimams į prezidentus.

Tuo metu Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pareiškė, kad jei Vakarčukas eis į rinkimus, jis eis taip pat.

Pats Zelenskis skeptiškai žiūrėjo į rinkimus ir net juokėsi savo laidose iš tų, kurie sakė, kad balsuos už jį. Artėjant rinkimams Vakarčukas pareiškė, kad jis nekandidatuos į prezidento poziciją.

Naujųjų metų dieną Zelenskis pasveikino Porošenką, kartu paskelbdamas, kad kandidatuos į prezidento poziciją.

Porošenka skeptiškai vertino Zelenskį ir nelaikė jo rimtu priešininku. Jis bandė pasikviesti Rusiją palaikantį kandidatą į 2-ąjį turą, kad užtikrintų pergalę, ir tam buvo skirtos visos jo pastangos. Bet netikėtai Zelenskis perėjo į 2-ąjį turą ir susitiko su Porošenka.

Porošenka turėjo (vis dar turi) didžiulį botų palaikymo būrį, kurie puldavo internete tuos, kurie parašydavo ką nors bloga. Konfliktas buvo dar didesnis nei JAV, tarp Trumpo ir Bideno šalininkų. Dėl nesutapusių interesų tarpusavyje kivirčijosi net šeimos nariai.

Tuo metu Porošenka buvo laikomas proukrainietišku kandidatu, o Zelenskis – prorusišku kandidatu. Porošenka turėjo tam tikrų pasiekimų – bevizį režimą, asociaciją su ES, Ukrainos stačiatikių bažnyčios, kuri oficialiai buvo visiškai nepriklausoma, įkūrimą. Tačiau tuo pat metu karo veteranai Porošenkos nemėgo dėl persekiojimų, represijų, dėl kai kurių sprendimų, kuriuos buvo galima prilyginti išdavystei. Porošenka taip pat padarė didelę žalą Ukrainos ekonomikai. Ir buvo žmonių, kurie sakė, kad mums reikia bet ko, išskyrus Porošenką.

 

Zelenskis iš esmės buvo rusakalbis ir labai prastai mokėjo ukrainiečių kalbą, savo anekdotuose šaipėsi iš Ukrainos, iš Maidano herojų. Todėl už jį balsavo nedaugelis Ukrainą palaikančių žmonių. Jo elektoratas buvo įsikūręs būtent rusifikuotose Ukrainos teritorijose. Net Janukovyčius ir jo bendražygiai ragino balsuoti už Zelenskį. Daugelis žmonių tikėjo, kad jis bus toks pat prezidentas kaip ir seriale „Liaudies tarnas“.

Manau, tas pasibjaurėjimas Porošenka atliko lemiamą vaidmenį, užtikrinusį Zelenskio pergalę. Pagrindinė baimė buvo ta, kad jei Putinas puls (visi žinojo, kad puls visu mastu, bet nežinojo kada), tai Zelenskis nesusitvarkys, o Porošenka būtų geriausias variantas. Tačiau Zelenskis karo metu pasirodė geresnis prezidentas nei Porošenka. Ir tai, kad karo metais jis nebuvo politikas ir diplomatas, buvo didelis pliusas. Nebuvo beprasmių mandagių kalbų, biurokratijos, Zelenskis tiesiai šviesiai sakė, ko jis siekia. Pasaulio politikai nebuvo prie to pripratę ir nežinojo, kaip reaguoti. Karo vadai taip pat giria Zelenskį, sakydami, kad Zelenskis leidžia kariauti ir atvirai sako, kad nėra karinių reikalų specialistas, o Porošenka stengėsi paspartinti savo sprendimus ir neleido jiems veikti savarankiškai.

 

Tačiau pačios pirmosios Zelenskio ir Porošenkos dienos buvo visiškai vienodos – jie vykdė tą pačią politiką ir Zelenskis netgi tęsė Porošenkos pradėtą „Azov“ pulko kovotojų persekiojimą. Todėl dar nežinoma, koks prezidentas Zelenskis bus karui pasibaigus ir ar nebus toks pat karo didvyrių persekiotojas.

Karo metu jis sako, kad pasikeitė ir nebebus toks, koks buvo anksčiau. Bet dabar Zelenskio komandos politikai daro daug negerų dalykų, todėl Zelenskio reitingai krenta.

O dėl Kolomoiskio... Zelenskis atėmė iš jo Ukrainos pilietybę, bet nesu tikra, kad tai tikra kova su oligarchu, o ne imitacija. Jie konfliktavo nuo pirmų dienų, bet tai mano asmeninė nuomonė, kad tai spektaklis Europai ir JAV... Jermakas – irgi atskira tema. Manoma, kad jis yra tikrasis prezidentas, o Zelenskis – tik veidas. Tačiau Jermakas yra Rusijos FSB vadovo sūnus, dėl to kilo konfliktų su JAV.  Ukraina pateikė įrodymų, ir po to, atrodo, jie suprato. Todėl čia visiškai nieko neaišku.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(6)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (13)

Susijusios žymos: