„Prognozuoti nebeįmanoma. Dabar gali nutikti bet kas.“ Ką padarė Ukraina  ()

Pietų fronte laukia pasikeitimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos puolimo tempas didėja. Jei iki šiol kasdienis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimasis Tokmako kryptimi buvo skaičiuojamas šimtais metrų ar net mažiau, tai per pastarąją parą jiems pavyko įveikti 2-3 km ir įveikti pagrindinės Rusijos gynybos linijos priešakines pozicijas, praneša BBC.

Remiantis palydoviniais žemėlapiais ir pranešimais iš vietovės, pirmųjų pagrindinės Rusijos gynybos linijos – vadinamosios Surovikino linijos – pozicijų proveržis įvyko dviejuose ruožuose netoli Verbovės kaimo, svarbios tvirtovės į rytus nuo Robotynės, iš kurios prieš kelias dienas pasitraukė Rusijos armija.

Dabar Ukrainos kariai, įsirėžę į Rusijos gynybines linijas palei Orechovo-Tokmako liniją, plečia puolimo liniją, puola į rytus link Verbovės ir į pietus, apeidami Novoprokopivkos kaimą.

Kovos pobūdis šiame rajone pasikeitė po to, kai ukrainiečiams pavyko perkąsti Rusijos gynybos sluoksninio pyrago apvalkalą – vadinamąją atraminę zoną su milžinišku minų tankumu. Kai kuriais skaičiavimais, jis siekia iki 45 000 minų viename kvadratiniame kilometre.

Vien tik minų laukai negali sustabdyti priešininko veržimosi apsiginklavusio modernia išminavimo įranga, tačiau jie gali atitolinti jo veržimąsi, užtikrinti sėkmingą artilerijos ir aviacijos darbą siauroje proveržio juostoje ir suteikti laiko rezervams perkelti į pavojingą kryptį.

 

Kartu minų užtvaros suvaržo ir besiginančiąją pusę, atimdamos iš jos galimybę rengti kontrpuolimus flange – juk minai nerūpi, kas prie jos prieis ar ant jos užlips. Tokioje aplinkoje abiejų pusių veiksmai yra nuspėjami. Aišku, kur, kurlink ir kokiomis pajėgomis juda puolantieji. Aišku, kur, kaip ir kokiomis pajėgomis priešas ketina atremti puolimą.

Tačiau dabar minų laukai jau įveikti, ir vėl pradedamas manevrinis karas su abipusėmis galimybėmis. Vėl gali stoti į mūšį dideli tiek gyvosios jėgos, tiek technikos junginiai. Jau naujojo mūšio etapo pradžioje Rusijos armija susiduria su sunkumais – jos gynyboje yra spragų, ir jas reikia kuo nors užkamšyti.

 

Tai nereiškia, kad tolesnis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimasis Tokmako kryptimi vyks lengvai ir greitai. Kol kas jie žengia palyginti siaurame rajone, vietos dislokuoti tikrai dideles smogiamąsias grupes nepakanka, o rusų vadovybė turi rezervų – matyt, neketina sėdėti pasyvioje gynyboje, telkia pajėgas flanguose ir galbūt ruošiasi kontrpuolimui. Prognozuoti nebeįmanoma. Dabar gali nutikti bet kas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: