„Daugiau patrankų, nei visame NATO.“ Monstriška jėga. Skelbiamas Šiaurės Korėjos arsenalas  ()

Rusija išties galėtų gauti iš Šiaurės Korėjos tokio kalibro sviedinių, kurie tiktų sovietmečio ginklams. Tačiau mainais Ukraina turi galimybę sulaukti paramos iš modernios ginklų rinkos lyderės – iš Pietų Korėjos, teigia ekspertai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-16 „Daugiau patrankų, nei visame NATO.“ Monstriška jėga. Skelbiamas Šiaurės Korėjos arsenalas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 14 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su KLDR vadovu Kim Jong Unu Vladivostoko raketų paleidimo aikštelėje. Manoma, kad pagrindinė derybų tema buvo sviedinių pirkimas Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, o Pchenjanas galėjo būti suinteresuotas maisto ir karinių technologijų įsigijimu.

Ekspertai išanalizavo Šiaurės Korėjos karinį-pramoninį kompleksą ir palygino jį su ginklais, kuriuos Ukraina gauna iš savo partnerių. Apie tai rašo „The Moscow Times“.

Leidinys pirmiausia citavo Ukrainos kovotoją, kuris per pertrauką tarp mūšių pasakė keletą žodžių. Jis teigė, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artileristai iš amerikiečių M777 pabūklų iššauna 3000-5000 sviedinių. Vyras pastebėjo, kad ne viena kariuomenė pasaulyje gali pasigirti patirtimi dirbant su tokia technika, kuri į priešo pozicijas šaudo didelio tikslumo sviediniais.

„Moscow Times“ surinko kelių ginklų ekspertų nuomones ir nagrinėjo Šiaurės Korėjos galimybes – ką Rusija gali padaryti prieš M777.

KLDR ginklai: kas žinoma

Analitikai tvirtina, kad KLDR iš tiesų turi pakankamai išvystytą karinį-pramoninį kompleksą, kad galėtų Rusijos ginkluotosioms pajėgoms tiekti 122 ir 152 mm kalibro sviedinius, kurie yra tinkami ginklams iš SSRS. Be sviedinių, Šiaurės Korėja taip pat gali tiekti Rusijai prieštankinių raketų, aiškina „Moscow Times“.

Iš viso Šiaurės Korėjos kariuomenė savo arsenale turi, pavyzdžiui, 10 000 100 mm kalibro ginklų pabūklų. „Tai daugiau ginklų nei visose NATO šalyse kartu paėmus“, – sakė Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) mokslininkas Simonas Wezemanas. Be 10 000 ginklų, Šiaurės Korėjos sandėliuose yra 1 milijonas sviedinių.

 

Be to, Pchenjanas yra pasirengęs padidinti savo turimą arsenalą. Korėjos nacionalinės vienybės instituto ekspertas Hong Minas paaiškino, kad KLDR turi 100 karinių gamyklų, kuriose dirba 10 000 žmonių. Taip pat pradėta statyti nauja gamykla. Oficialiai sakoma, kad gamins elektroniką, o realiai gamins paraką ir sviedinius.

Tačiau šiuo atveju reikia atsižvelgti ne į kiekybę, o į kokybę. „Rusija turi daug ginklų, kurie yra suderinami su Šiaurės Korėjos amunicija. Tai, ko Šiaurės Korėja negali pateikti, yra išmanioji amunicija. Ji gamina daugiausia senus gerus, „kvailus“, nekontroliuojamus šovinius“, - sakė Wezemanas.

Leidinyje pateikiami tam tikri skaičiai. Visų pirma, Rusijos ginkluotosios pajėgos per dieną iššaudo iki 30 000 sviedinių (tai yra beveik 1 mln. per mėnesį). Savo ruožtu Ukrainos ginkluotosios pajėgos iššaudo 5000 sviedinių (tai yra iki 150 000 vienetų per mėnesį). Yra akivaizdus skaičių skirtumas: atrodo, kad Rusija turi pranašumą iki šešių kartų. Tačiau verta atkreipti dėmesį į iš Vakarų gautų Ukrainos sviedinių tikslumą, diapazoną ir „pagrįstumą“ – jie nusveria sviedinius, kuriuos Rusijos Federacija arba paveldėjo iš SSRS, arba vis dar gamina pati.

 

Tačiau Ukraina gali gauti savotišką premiją, siūlo Phillips O'Brien, Sent Andrews universiteto (JK) strateginių studijų profesorius. Profesorius prisiminė Pietų Korėją. Anksčiau Pietų Korėja, kuri yra viena iš ginklų gamybos lyderių pasaulyje, nelabai teikė pagalbą Ukrainai. Tačiau KLDR įsijungus į „žaidimą“, situacija gali pasikeisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()