Apžvalgininkas: jei rusai tai žinotų, Putinas būtų iškart nulinčiuotas Kremliaus aikštėje  ()

Karas Ukrainoje – tęsiasi. Žūsta nekalti civiliai, kariai, kovojantys už šalies laisvę, niokojami ištisi miestai ir gyvenvietės. Vis dėlto, nemaža dalis rusų – vis dar nežino visos tiesos: kokios yra karo priežastys, kokie kraupūs įvykiai vyksta Ukrainoje. Žinių radijo laidoje „Persona Grata“ Vilniaus universiteto dėstytojas, informacinių karų specialistas Mantas Martišius įvertino, kaip keistųsi situacija, jeigu Rusijos piliečiams būtų žinoma visa tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot M. Martišiaus, jeigu rusai žinotų visą tiesą, Putinas, ko gero, būtų nulinčiuotas Kremliaus aikštėje.

„Aš priminsiu labai paprastą dalyką. 1994-tais, man atrodo, metais – Rusijoje prasidėjo pirmasis Čečėnijos karas. Tuo metu jau Rusijoje buvo komercinė žiniasklaida, kuri dar nebuvo pavaldi Kremliui. Buvo rodoma tikra Rusijos kariuomenės nekompetencija, beprasmiškumas, karo žiaurumas ir taip toliau. Kaip viskas baigėsi? Man atrodo, 1996 metais, čečėnų sukilėliai sugeba užimti, tiesiog atsiimti Grozną, pasirašomas taikos susitarimas, kuriame buvo numatyta, jeigu gerai atsimenu, tam tikras pereinamasis laikotarpis, po kurio turėtų būti referendumas sprendžiamas dėl Čečėnijos likimo Rusijos federacijos sudėtyje“, – teigė jis.

Pasak pašnekovo, Kremlius su tokiomis sąlygomis sutiko ir viena iš tokio sutikimo priežasčių buvo tai, kad pačioje Rusijoje buvo daug informacijos apie tikrovę.

„Kada atėjo Putinas, ką jis padarė? Pagrindinė televizija, kuri Čečėnijos karą pateikė Rusijos valdžiai nepalankiai – buvo perimta. Jis perėmė televiziją, suprato, kad reikia valdyti visą savo informacinę erdvę ir, iš principo, pasodino žmonės prie televizorių koncertus ir pramogines laidas, kad jie būtų patenkinti ir laimingi. Jiems buvo teikiamas gražus turinys, pasakojama, kad Rusija vėl tampa didžia valstybė, plius – tam tikri šovinistiniai naratyvai pastiprinti“, – pasakojo jis.

 

M. Martišiaus teigimu, dabar, prasidėjus karui Ukrainoje, rusai jau patys pamatė, kad ne viskas taip gražu, kaip jiems yra rodoma.

„Miestuose žmonės išeina su plakatais „Karui – ne“ ir – ką padaro? Skubos tvarka keičia baudžiamąjį kodeksą, kuris, iš principo, pasako, jog, jeigu jūs kritikuojate karą, tai yra, pradžioje, administracija, o po to – iki 15-kos metų kalėjimo. Automatiškai, įvedamos ir didžiulės represijos, drakoniškos represijos, nes jie supranta, kad parduoti taip, neturint monopolio, jiems, turbūt, nepavyktų“, – teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(25)
(5)
(20)

Komentarai ()