„Laukiama JAV lėktuvnešių. Jie plaukia į karo zoną“  ()

Kodėl Izraelis atideda sausumos operaciją Gazos Ruože? Žiniasklaida nurodė keturias priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų spauda ne kartą skelbė, kad IDF baigė pasiruošimą operacijai Gazos Ruože, tačiau „Hamas“ pozicijų puolimas dar neprasidėjo.

Po žiauraus „Hamas“ kovotojų įsiveržimo į Izraelio gyvenvietes spalio 7 d., Izraelio valdžia šalyje paskelbė karo padėtį, iškvietė šimtus tūkstančių rezervistų ir pažadėjo sunaikinti „Hamas“.

Pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje periodiškai pasirodydavo informacija, kad Izraelio kariuomenė baigė ruoštis stambiai sausumos operacijai Gazos Ruože, tačiau puolimas dar neprasidėjo.

BILD nurodė keturias galimas priežastis, kodėl Izraelis atideda sausumos operaciją Palestinos anklave.

Pirma, Izraelio pusė baiminasi didelių nuostolių puolimo metu, nes operacija Gazos Ruože reiškia miestų mūšius.

Be to, anklavą kerta požeminių tunelių tinklas, o „Hamas“ kovotojai turėjo laiko pasiruošti susitikimui su Izraelio kariuomene.

Antra, atsižvelgiama į „Hezbollah“ veiksnį. Ši Irano kontroliuojama grupuotė yra Libane (netoli šiaurinių Izraelio sienų) ir turi apie 100 tūkst. raketų. Dauguma jų yra efektyvesnės nei naudojamos „Hamas“ grupuotės. Jei „Hezbollah“ įsitrauks į mūšį, Izraelis turės kariauti dviem frontais.

Trečia, Libano ar Irano įsikišimas suponuotų JAV atsaką, tačiau prireiks kelių dienų, kol JAV lėktuvnešiai atsidurs kovos zonoje. Šiuo atžvilgiu Izraeliui pirmiausia svarbu sulaukti JAV kariuomenės ir tik tada pradėti puolimą Gazos Ruože.

 

Ketvirta, Izraelio pusė turi pasitelkti pasaulio lyderių, visų pirma JAV prezidento Joe Bideno, paramą. Izraelis negali pradėti puolimo Gazos Ruože, kol nepaaiškins savo partneriams operacijos plano ir tikslų.

Tuo tarpu „Reuters“ rašo, kad Izraelio operacija „Geležinis kardas“ Gazos Ruože bus didžiausia kada nors IDF vykdyta operacija. Izraelio kariuomenė ketina pakenkti „Hamas“ požeminių tunelių tinklui. Tačiau Izraelis neturi aiškaus plano dėl Palestinos anklavo ateities pasibaigus karinei operacijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()