„Rusijos armija įvykdė didžiulę branduolinę ataką.“ Kremlius skelbia netikėtą žinią  ()

Rusija sėkmingai išbandė savo galimybes surengti didžiulę atsakomąją branduolinę ataką iš sausumos, jūros ir oro, trečiadienį pranešė Kremlius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado Vladimiro Putino vadovybė apmokė branduolinių atgrasymo pajėgų sausumos, jūros ir oro komponentų karius ir priemones“, – sakoma Kremliaus trečiadienį paskelbtame pranešime.

Kaip buvo pridėta, pratybų metu buvo „praktinis balistinių ir sparnuotųjų raketų paleidimas“.

Pratybų metu iš Rytų Rusijos poligono buvo paleista tarpžemyninė balistinė raketa „Jars“, o iš povandeninio laivo Barenco jūroje – balistinė raketa. Pratybose dalyvavo ir sparnuotąsias raketas šaudė tolimojo nuotolio bombonešiai Tu-95MS.

Buvo patikrintas karinio vadovavimo ir kontrolės organų pasirengimo lygis bei vadovybės ir operatyvinio personalo darbo įgūdžiai organizuojant pavaldžių padalinių valdymą, praneša Kremlius.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas oficialiame pranešime teigė, kad per mokymus buvo išbandytos „strateginių puolamųjų pajėgų masinės branduolinės atakos užduotys, atsakant į priešo branduolinę ataką“.

Spalio pradžioje prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos parlamentas turėtų apsvarstyti galimybę atšaukti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimą. Taip siekiama atspindėti JAV, kurios niekada neratifikavo dokumento, poziciją. Tačiau analitikai teigia, kad Rusija iš tikrųjų gali grįžti prie branduolinių bandymų.

 

Buvęs sovietų ir rusų diplomatas Nikolajus Sokovas, dabar Vienos Branduolinio nusiginklavimo ir neplatinimo centro vyresnysis mokslo darbuotojas, išreiškė abejones, ar Maskva iš tikrųjų atliks branduolinius bandymus. Anot jo, toks žingsnis būtų pernelyg rimtas eskalavimas, vedantis prie realaus branduolinio ginklo panaudojimo.

„Šiuo metu branduolinį bandymą laikau mažai tikėtinu, tačiau situacija yra labai įtempta ir eskalacija nėra neįmanoma“, – sakė N. Sokovas.

 

Jo nuomone, Rusijos branduoliniai bandymai galėtų būti Rusijos strategijos dalis, jei karas Ukrainoje vyktų pagal labai blogą Maskvos scenarijų. N. Sokovas mano, kad Kremlius dabar turi kitokį tikslą.

„Akcentuojama priartėti prie branduolinio bandymo, bet jo vengti – priversti priešininką žengti žingsnį atgal, kad JAV ir NATO pagalvotų: „Ar tai tikrai verta?“ – pasakė N. Sokovas.

Ekspertas pažymėjo, kad reali rizika yra ta, kad „galite tiesiog prarasti įvykių kontrolę“, o eskalavimo logika gali priversti V. Putiną panaudoti branduolinį ginklą pagal scenarijų, kurio jis neplanavo ir nenorėjo nuo pat pradžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(71)
(-55)

Komentarai ()