Artėja grėsmingi laikai. Dvi ES šalys grasina nutraukti paramą Ukrainai  ()

ES finansinė ir karinė pagalba suvaidino lemiamą vaidmenį Ukrainos kovoje su Rusija. Tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas ir Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico dabar nepritaria nuolatinei paramai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Financial Times“, remdamasis aukšto rango ES pareigūnu, rašo, kad „tai labai nerimą kelianti įvykių raida“.

Teigiama, kad praėjusią savaitę Vengrijos ministras pirmininkas Orbánas tapo pirmuoju ES lyderiu, susitikusiu su Putinu po to, kai Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė jo arešto orderį. Vengrijos lyderis sakė, kad didžiuojasi savo šalies bendravimu su Rusija.

Orbánas, atvykęs į ES viršūnių susitikimą, sakė, kad Vengrija vykdo „aiškią ir skaidrią politiką“ bendradarbiaujant su Rusija ir Putinu. „Norėtume, kad visos komunikacijos linijos su rusais būtų atviros, kitaip nebus šansų taikai“, – sakė jis.

Tuo tarpu Baltijos šalių vadovai išreiškė susirūpinimą dėl ES paramos Ukrainai silpnėjimo perspektyvų. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Orbáno bendravimą su Putinu pavadino „liūdnu“. Estijos premjerė Kaja Kallas sakė, kad kai kurių ES valstybių pastangų stoka kartu gaminti amuniciją Ukrainai gali duoti „signalą, kad į gynybą žiūrime nepakankamai rimtai“. „Man labai neramu, kad kai kurie aiškiai sako, kad mes to negalime ir net nenorime daryti“, – pabrėžė ji.

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico, kalbėdamas su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, pareiškė, kad nerems Ukrainos ginklais ir nuo šiol Slovakija „turės savo nuomonę Briuselyje“.

 

„Informavau Europos Komisijos pirmininkę, kad naujoji Slovakijos vyriausybė nerems Ukrainos karinėmis reikmėmis ir kad mes sutelksime dėmesį tik į humanitarinę pagalbą“, – sakė Fico ir pareiškė, kad Von der Leyen pabrėžė suverenią valstybių narių teisę remti Ukrainą ginklais ar ne.

Anksčiau Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico pareiškė nepritarsiantis karinei pagalbai Ukrainai, nes „geriau 10 metų derėtis dėl taikos, nei 10 metų žudyti vienas kitą be jokio rezultato“.

(1)
(17)
(-16)

Komentarai ()