„Jei F-16 pakils iš Rumunijos, tai automatiškai reikš NATO įsitraukimą į karą prieš Rusiją...“  (1)

„Ruošiamasi peržengti galutinę raudonąją liniją NATO ir Rusijos santykiuose.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NEWSru.com, Rusijos internetinės naujienų svetainės, įsikūrusios Maskvoje, orientuotos į vyriausybę, žurnalistas Michailas Ščepanovas skelbia straipsnį apie F-16 orlaivių dislokavimą Rumunijoje. Štai kaip situaciją su F-16 pateikia prokremliška žiniasklaida. 

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patvirtino F-16 orlaivių dislokavimą Rumunijoje. Kaip buvo sakyta: už praktinį Ukrainos lakūnų mokymą. Akivaizdu, kad tai jau sukelia džiugios euforijos būseną Kyjive. Tačiau mus domina kažkas kita: kur bus bazuojami šie amerikiečių lėktuvai?

Techninis galvosūkis

Kaip prisimename, Belgija, Nyderlandai ir Danija pažadėjo Ukrainai kartu tiekti apie 60 orlaivių, kuriuos Kyjivas, vadovaujamas NATO instruktorių, tikisi panaudoti kaip skraidančias platformas įvairių tipų tolimojo nuotolio raketoms paleisti. Pasak jų, tai apvers kovų bangą.

Tačiau problema buvo akivaizdi nuo pat diskusijos apie tokių naikintuvų tiekimo galimybių pradžios: Ukraina neturi specialiai paruoštų aerodromų ir sudėtingos infrastruktūros, reikalingos tokioms mašinoms aptarnauti. Be to, bet kurios šalies oro pajėgas sudaro ne tik pilotai, bet ir nemažas skaičius technikų bei kitų specialistų, turinčių reikiamą kvalifikaciją aviacijos koviniam efektyvumui palaikyti.

Kolegos jau prisiminė, kad sovietų oro pajėgoms esant 500 tūkst., pačių pilotų buvo mažiau nei 30 tūkst. O Ukrainos techninio personalo mokymas yra toks pat sunkus, kaip ir pačius pilotus parengtis į darbinę būklę. Kyjivas tam tiesiog neturi laiko.

Rumunija kaip auka

 

Yra žinių, kad iš pradžių Atlanto vadovybė Kyjivo taip trokštamus lėktuvus ketino dislokuoti Lenkijoje, Rumunijoje ar net Moldovoje. Tačiau jie sako, kad Varšuva nebuvo patenkinta tokia galimybe. Nes nėra nieko pastovesnio už laikinumą. Be to, lenkams užtenka to, kad jų uostai ir aerodromai paversti perkrovimo bazėmis ginklams ir amunicijai pristatyti ukrainiečiams.

Liko Rumunija ir Moldova. Ir pirmieji F-16 nusileido Rumunijoje. Ar į šią Juodosios jūros šalį atkeliaus visi 60 naikintuvų, ar tik dalis – didelis klausimas. Rumunijoje, kaip NATO šalyje, modernių amerikietiškų orlaivių aptarnavimo infrastruktūra buvo sukurta seniai.

 

Yra informacijos, kad amerikiečių naikintuvai pradės skristi smogti į mūsų užnugario taikinius gruodžio pabaigoje - sausio pradžioje, o tai atitinka „žiemos pauzės“ strategiją fronte. Tačiau jei lėktuvai pakils iš Rumunijos aerodromų, tai automatiškai reikš formalų NATO įsitraukimą į karą prieš Rusiją. Klasikinis Casus belli.

Kitaip tariant, ruošiamasi peržengti galutinę raudonąją liniją NATO ir Rusijos santykiuose. Tai jau ne tankų ir raketų tiekimas, o tiesioginis dalyvavimas įvedant karo veiksmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(10)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: