„Vos per kelias dienas tapome liudininkais. Kaip tai tapo įmanoma?“  ()

Rusijos armija praranda kontrolę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos per kelias dienas tapome liudininkais, kaip Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos įsibrovėlių vadavietes Arabato nerijoje, Donecke ir Skadovske.

Kaip tai tapo įmanoma? Tinklalapis Charter97.org uždavė šį klausimą Ukrainos nacionalinės gvardijos atsargos majorui, Rusijos ir Ukrainos karo veteranui Oleksijui Getmanui:

Kaip sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas, Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiekė milžiniškos sėkmės Krymo kryptimi. Esu tikras, kad ateityje sėkmės daugės.

Taip yra dėl to, kad turime, pirma, ATACMS raketas, kurios gali šaudyti mažiausiai 165 km atstumu. Galbūt jau yra ilgesnio nuotolio raketų, tačiau tai nėra viešinama.

Antra, turime anglų-prancūzų sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ ir SCALP, kurių nuotolis yra iki 250 km, aktyviai naikindami Rusijos oro gynybos sistemas Krymo pusiasalyje, suformavome „tarpus“.

Šaudome ne tik tam tam, „kad šaudytume“, bet tikslingai naikiname priešraketines sistemas pagal tam tikrą šabloną, kad susidarytų tie patys „tarpai“.

Būtent į juos gali įskristi mūsų orlaiviai, nes „Storm Shadow“ ir SCALP yra iš oro paleidžiamos sparnuotosios raketos. Su jais mūsų lėktuvas gali įsiskverbti 30-70 km priešo link, kad šios raketa galėtų skristi toliau.

Juk jos nepasieks, pavyzdžiui, Kerčės, jei bus paleistis iš neokupuotos Ukrainos teritorijos. Tai reiškia, kad į Krymo oro erdvę patenkame naudojant oro gynybos sistemos „tarpus“.

 

Pasikartosiu, tokių operacijų bus vis daugiau. Tai, ką matome, rodo, kad rusai neturi oro gynybos sistemų, kurios galėtų sėkmingai kovoti su Ukrainos turimais ginklais (sparnuotomis balistinėmis raketomis). Tai paprasta.

Kaip karininkų žūtys jau paveikė Rusijos armijos valdomumą?

Tai visada turi įtakos. Faktas yra tas, kad kai naikinami vyresnieji karininkai, tai pirmiausia paveikia ginkluotųjų pajėgų vadovybę organizaciniu požiūriu. Juk naujam vadui, atėjus į karinį dalinį, reikia perimti reikalus ir tvarkyti esamus. Net talentingiausi pareigūnai nesugeba (ypač jei tai didelis padalinys, pradedant nuo brigados) per dieną suprasti, kas ten vyksta.

 

Antra, moralinis aspektas. Armijoje galioja taisyklė, kad kuo aukštesnis vadas, tuo jis turi būti labiau apsaugotas. Todėl pašalinus vyresniuosius pareigūnus, žemesnio rango ir pareigų turintys asmenys daro išvadą, kad jie yra dar mažiau apsaugoti. Tokia istorija rimtai paveikia jų moralę. Tai tikrai nemotyvuoja ir paprastų eilinių karių.

Trečia, dabar rusams reikia ieškoti naujų karininkų. Manau, kad vargu ar rimtiems skyriams buvo paskirti neprofesionalūs žmonės, o profesionalūs palikti rezerve. Priešingai.

Žmonių, kurie bus skubiai ieškomi ir paskiriami į pareigas, profesionalumas tikrai bus ne aukštesnis, o, greičiausiai, gerokai žemesnis nei tų, kurie jau likviduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(105)
(1)
(104)

Komentarai ()

Susijusios žymos: